Highlights

Harald Slott-Møller (1864-1937), Dansk landskab, 1891

Harald Slott-Møller (1864-1937), Dansk landskab, 1891. 41x70 cm. dep297
Download billedet i høj opløsning | Public Domain

Med Dansk landskab markerede Harald Slott-Møller i 1891 sin nye symbolistiske orientering.

Kombinationen af materialer og teknikker
Inspireret af den engelske Arts & Crafts-bevægelse ophævede han de konventionelle skillelinjer mellem kunst og kunsthåndværk ved at kombinere forskellige materialer og teknikker. At kombinere en støbejernsplade med kornaks i relief med et stykke dansk naturalistisk malet sommerlandskab med stork og blå himmel er dog Slott-Møllers egen originale løsning på opgaven at skabe et tidssvarende udtryk for det danske landskabs frugtbarhed.

Storkene og kornaksene

Den forgyldte plade, inddragelsen af rammen som betydningsbærende form og den dekorativt, symmetrisk placerede stork mellem de hvide skyer, sikrer, at de ellers noget håndfaste frugtbarhedssymboler, storken og kornaksene, ikke får beskueren til at retirere til den danske nationalromantik.

Inspiration fra den samtidige engelske kunst
I sammenstødet mellem materialerne og to forskellige billedstrategier er man ikke i tvivl om, at Dansk landskab hører til i 1890’erne. I dansk kunst var ægteparret Agnes og Harald Slott-Møller blandt de få, som følte sig på bølgelængde med den samtidige engelske kunst. Foruden William Morris (1834-1896) var det især Edward Burne-Jones (1833-1898) og prærafaelitterne, der fascinerede og inspirerede de danske kunstnere.


Rundt om eller tæt på

Her kan du zoome helt ind på værket og få alle detaljerne med - eller komme rundt om værket ved at se filmene hvor forskere, konservatorer eller kunstnere fortæller om værket ud fra deres vinkel. For at se filmene skal du bare scrolle lidt længere ned på siden.


Zoom ind og se detaljerneKonservatorens blik på værket - se filmen


Senest opdateret: 22.mar.2017
Sideansvarlig: Webmaster
SMK Logo