Highlights

Henri Matisse (1869-1954), Selvportræt, 1906

Succession H. Matisse/BilledKunst Copydan 2012. Henri Matisse, Selvportræt, 1906.

© Succession H. Matisse/BilledKunst Copydan 2012. Henri Matisse, Selvportræt, 1906.

Henri Matisse malede kun få egentlige selvportrætter, og dette regnes for et af de absolut mest markante. Det er usædvanligt ved sin direkte, nærmest konfronterende karakter. Maleren har skildret sig selv på tæt hold med et fast og selvsikkert blik vendt direkte ud mod beskueren. Ingen attributter fortæller om hans profession som kunstner, men han er derimod klædt i en simpel, stribet bluse, der dengang blev brugt af fiskere.

Selvportrættets præsentation
Matisse har således valgt at præsentere sig selv som en uspoleret ”primitiv”, der taler til os som menneske mere end som kunstner. Ansigtets karske træk malet med hurtige og grove penselstrøg medvirker yderligere til at fortælle om råstyrken hos manden og om maleriet som produkt af en rå og essentielt menneskelig kraft.

To forskellige portrætter
I sammenligning med det stærkt fladebetonede portræt af Madame Matisse, der er malet året før, er selvportrættet kendetegnet ved en langt mere rumlig, nærmest skulpturel modellering af ansigtets former. Hertil kommer en mørkstemt og mere dæmpet kolorit. Kun ansigtets grønne skygger ligger i forlængelse af det tidligere billedes farveeksperimenter. Tilsammen er de to portrætter vidnesbyrd om spændvidden i Matisses kunst, der blev tydeligere i de følgende års produktion.

Senest opdateret: 26.apr.2018
Sideansvarlig: Webmaster
SMK Logo