Highlights

Jens Juel (1745-1802), Niels Ryberg med sin søn Johan Christian og svigerdatter Engelke, f. Falbe (Det Rybergske familiebillede),1797

Jens Juel (1745-1802), Niels Ryberg med sin søn Johan Christian og svigerdatter Engelke, f. Falbe (Det Rybergske familiebillede), 1797. 253x336,5 cm. kms6251
Download billedet i høj opløsning | Public Domain

Storkøbmanden Niels Ryberg sidder på en bænk i parken til herregården Frederiksgave på Fyn, og foran ham står sønnen Johan Christian og svigerdatteren Engelke.

Ny interesse for naturen
Sønnen slår ud med hånden som for at vise familiens besiddelser frem. Der hersker en udtalt harmoni mellem menneskene og de landskabelige omgivelser, og billedet afspejler den nye interesse for naturen, som voksede frem i slutningen af 1700-tallet i hele Europa.  

Borgerskabet og adelen
Samtidig viser maleriet, hvorledes datidens nyrige danske borgere ønskede at føre sig frem på lige fod med den dominerende samfundsgruppe, adelen. Ryberg og hans søn virker lige så fornemme som de mange adelige, der også blev portrætteret af Juel.

En mere virkelighedsnær skildring
Juel forstod at indfange de nye strømninger i tiden, og hans kunst afspejler ændringen fra rokokoens ophøjede, fjerne opfattelse af personerne til en mere virkelighedsnær skildring.

Senest opdateret: 26.apr.2018
Sideansvarlig: Webmaster
SMK Logo