Highlights

Jørgen Sonne (1801-90), Landlig scene, 1848

Jørgen Sonne (1801-90), Landlig scene, 1848. kms7485
Download billedet i høj opløsning | Public Domain

Med en holdning som romerske gudinder, men klædt i rødt og hvidt, bevæger bondepigerne sig gennem et dansk sommerlandskab. Det er aften, køerne er malket, og det danske landskab viser sig fra sin bedste side. Bag den fuldmodne kornmark hviler køerne ved siden af en stendysse, og i baggrunden skimtes havet.

Det nationalromantiske Danmarksbillede
Maleriet sammenfatter senguldalderens nationalromantiske Danmarksbillede. En drøm eller vision om sammenhæng, overskuelighed og nærhed med familien og nationen som de bærende elementer. Men der sker også en sakralisering af hverdagslivet omkring moder-barnmotivet, hvor spandenes metalringe kommer til at fungere som glorier.

Det danske folkelivsmaleri
Billedet fortæller om sammenhængen mellem menneske og natur og det guddommeliges tilstedeværelse i naturen. Tanken bag det danske folkelivsmaleri var oprindeligt, at kunstnerne ved at drage ud i landet og male folkelivet skulle kvalificere sig til at male opbyggelige begivenheder fra Danmarks historie. Men kun få efterspurgte danske guder og helte. I stedet forsøgte kunstnere som Sonne, Christen Dalsgaard og Frederik Vermehren at opgradere folkelivsmaleriet til et samtidigt historiemaleri gennem en idealisering og heroisering af landbefolkningen.


Rundt om eller tæt på

Her kan du zoome helt ind på værket og få alle detaljerne med - eller komme rundt om værket ved at se filmene hvor forskere, konservatorer eller kunstnere fortæller om værket ud fra deres vinkel. For at se filmene skal du bare scrolle lidt længere ned på siden.


Zoom ind og se detaljerneFlere blikke på værket - se de to film

Jørgen V.Sonne - i kunstnerens blik
Se kunstneren, Hannah Heilmann, fortælle om Jørgen V. Sonnes maleri: Landlig scene.

Kolofon
Producer:
Mathilde Schytz Marvit
Kamera og redigering: Martin Pedersen
Medvirkende: Hannah Heilmann


Jørgen V. Sonne - i forskerens blik
Vores seniorforsker, Kasper Monrad, fortæller i denne lille video om Jørgen V. Sonnes maleri: Landlig scene.

Kolofon
Producer:
Mathilde Schytz Marvit
Kamera og redigering: Martin Pedersen
Medvirkende: Kasper Monrad


Senest opdateret: 26.apr.2018
Sideansvarlig: Webmaster
SMK Logo