Highlights

Kristian Zahrtmann (1843-1917), Dronning Sophie Amalies død, 1882

Kristian Zahrtmann (1843-1917), Dronning Sophie Amalies død, 1882. 92,5x86,5 cm. kms1231
Download billedet i høj opløsning | Public Domain

Omgivet af sølvtøj og pragtfulde silkestoffer udånder enkedronning Sophie Amalie (1628-1685). En grotesk skikkelse, hvis status og rigdom ikke kan befri hende fra en voldsom og smertefuld kvælningsdød.

Leonora Christines erindringer
Maleriet hører til de omkring 100 billeder, skitser og skulpturer, Zahrtmann udførte med udgangspunkt i Leonora Christines (1621-1698) erindringer Jammersminde (1869).

Hendes liv og skæbne fra rigdom og magt over fængsling og fornedrelse til oprejsning og løsladelse optog Zahrtmann i næsten 50 år. Sophie Amalie stod bag Leonora Christines fængsling og 22 år i Blåtårn. Zahrtmann hadede hende for det, og det kommer til syne i hendes dødskamp med en enestående ærlighed.

Fornyer af historiemaleriet
Som maler blev Zahrtmann den store fornyer af historiemaleriet. Ved siden af Leonora Christines livshistorie beskæftigede han sig især med klassiske mytologiske motiver. Med årene blev farverne drevet i vejret og tolkningerne mere private og i samtidens øjne mere bizarre.

I de sene figurbilleder mødes undtagelsesmennesket og den åbenlyse homo-erotiske fascination i en spændingsfyldt udveksling mellem liv og værk. Både som kunstner og lærer er Zahrtmann en af de mest betydningsfulde skikkelser i dansk kunst. En grænseoverskridende personlighed, som til stadighed udfordrede samtidens normer. Rundt om eller tæt på

Her kan du zoome helt ind på værket og få alle detaljerne med - eller komme rundt om værket ved at se filmene hvor forskere, konservatorer eller kunstnere fortæller om værket ud fra deres vinkel. For at se filmene skal du bare scrolle lidt længere ned på siden.


Zoom ind og se detaljerneFlere blikke på værket - se filmene

Kristian Zahrtmann - i forskerens blik

Kolofon
Seniorforsker Kasper Monrad

Kamera og redigering Martin Pedersen
Producer Mathilde Schytz Marvit


Kristian Zahrtmann - i konservatorens blik

Kolofon
Kamera og redigering Martin Pedersen
Konservator Troels Filtenborg
Producer Mathilde Schytz Marvit


Kristian Zahrtmann - i kunstnerens blik

Kolofon
Kamera og redigering Martin Pedersen
Kunstner Hannah Heilmann
Producer Mathilde Schytz Marvin


Senest opdateret: 26.apr.2018
Sideansvarlig: Webmaster
SMK Logo