Highlights

Laurits Andersen Ring (1854-1933), I havedøren. Kunstnerens hustru, 1897

Laurits Andersen Ring (1854-1933), I havedøren. Kunstnerens hustru, 1897. 191x144 cm. KMS3716
Download billedet i høj opløsning | Public Domain

L.A. Ring giftede sig i 1896, året før han maler portrættet af hustruen Sigrid Kähler (1874-1923). Han var da 42 år gammel, hun 22 år. Det er derfor nærliggende at tolke billedet, hvad flere kunsthistorikere da også har gjort, som en kærlighedserklæring til den gravide hustru, med udsigten til foråret som symbol på kærlighedens fuldbyrdelse.

Livet og døden i maleriet
Med så megen nyfunden lykke, forventning og blomstrende vækster samlet på et sted er det, som om bevidstheden om livets modsætning, døden, bliver det underliggende tema eller måske snarere den livserfaring, som Ring med sit billede prøver at håndtere og bortmale.

En erfaring, som ateisten Ring billedliggjorde i mange værker, og som han her skildrer ved at lade Sigrids mave blive konfronteret med en nærmest forkrøblet stamme- og grenstruktur. En påmindelse om den skrøbelighed, der også omfatter det spirende liv, som fornemmes i menneske og natur.

Kunstens kvindeopfattelse

Maleriet føjer sig til en lang række af danske kunstneres monumentale kvinde- og hustruportrætter fra tiårene omkring 1900. Billeder, som på nuanceret vis fortæller om en kvindeopfattelse, der gradvist er ved at frigøre sig fra romantikkens krops- og intellektforskrækkede moderdyrkelse mod en mere selvstændig og i sig selv hvilende kvindetype med både krop og hoved.

Vil du vide mere? Læs historien Kunstnerhustruer, der er en del af Kunsthistorier - online.


Rundt om eller tæt på

Her kan du zoome helt ind på værket og få alle detaljerne med - eller komme rundt om værket ved at se filmene hvor forskere, konservatorer eller kunstnere fortæller om værket ud fra deres vinkel. For at se filmene skal du bare scrolle lidt længere ned på siden.


Zoom ind og se detaljerneKonservatorens blik på værket - se filmen

Kolofon
Kamera og redigering Martin Pedersen
Konservator Troels Filtenborg
Producer Mathilde Schytz Marvit


Senest opdateret: 22.mar.2017
Sideansvarlig: Webmaster