Highlights

Laurits Andersen Ring (1854-1933), I Høst, 1885

Laurits Andersen Ring (1854-1933), I høst, 1885. 190,2x154,2 cm. DEP289
Download billedet i høj opløsning | Public Domain

Landarbejderen er L.A. Rings bror, Ole Peter Andersen, og det er ved hans gård i Tehusene ved Fakse på Sydsjælland, at billedet er malet.

Skildringen af hverdagssituationer
I mange af sine værker skildrede Ring jævne folk i hverdagssituationer, ofte i de sjællandske landsbysamfund, som han gennem sin opvækst og senere bosættelser var nært knyttet til.

Rings politiske bevidsthed og ateistiske livsholdning
Tilgangen til motivet er præget af Rings politiske bevidsthed og ateistiske livsholdning, udviklet under indtryk af Georg Brandes (1842-1927), Henrik Pontoppidan (1857-1943) og J.P. Jacobsens (1847-1885) forfatterskaber. Kunstnerisk har forbilledet været den franske maler Jean-François Millets (1814-1875) beundrede gengivelser af det hårde og nøjsomme liv på landet.

Monumentalt portræt af landarbejderen
Det er et monumentalt portræt, ikke af broderen, hvis ansigt jo nærmest er skjult, men af landarbejderen som type, som kraftfuld bærer af Rings revolutionære forhåbninger. Men det er også en skildring af manden med leen, der mejer kornet ned og dermed af menneskets udspændthed mellem livet, den fuldmodne kornmark, og den uundgåelige død.

Den ekstremt høje horisontlinje er meget karakteristisk for Rings værker. Her sikrer den, at høstmanden ikke rager op i himlen, men forbliver ved og i jorden.


Rundt om eller tæt på

Her kan du zoome helt ind på værket og få alle detaljerne med - eller komme rundt om værket ved at se filmene hvor forskere, konservatorer eller kunstnere fortæller om værket ud fra deres vinkel. For at se filmene skal du bare scrolle lidt længere ned på siden.


Zoom ind og se detaljerneKonservatorens blik på værket - se filmen

Kolofon
Konservator Troels Filtenborg
Kamera og redigering Martin Pedersen
Producer Mathilde Schytz Marvit


Senest opdateret: 26.apr.2018
Sideansvarlig: Webmaster
SMK Logo