Highlights

Michael Ancher (1849-1927), Redningsbåden køres gennem klitterne, 1883

Michael Ancher (1849-1927), Redningsbåden køres gennem klitterne, 1883. 171x221 cm. KMS1222
Download billedet i høj opløsning | Public Domain

Den lave mørke vinterhimmel og kompakte udfyldning af billedfladen forstærker fornemmelsen af intens koncentration af heroisk storhed.

Maleriets komposition
Bølgerne på det blåsorte hav synes at trænge helt op i de sneklædte klitter. De væltende bølger løfter redningsbåden i vejret og foregriber udsætningen af båden og gennembrydningen af den kraftige brænding. To krydsende diagonaler fører fiskerne og beskueren gennem klitterne og ud mod det nødstedte skib. Bevægelsen fører blikket tilbage til udgangspunktet, den råbende fisker, der som i et fotografisk snapshot er beskåret og appellerer til nogen uden for billedet.

Beretningen om Skagens heltemodige fiskere
Med dette maleri fortsatte Michael Ancher sin beretning om Skagens heltemodige fiskere. Et stort anlagt epos, som blev indledt med spørgsmålet Vil han klare pynten? og via den lykkelige udgang Mandskabet reddet fik sin definitive afslutning med Den druknede.

Et samtidigt historiemaleri
Historiemaleriet var tidligere hjemsted for skildringen af store og gode handlinger med mytologiske helte og historieskabende enere som forbilleder. Folket måtte nøjes med at optræde som menige soldater eller anonym folkemasse. Med Michael Ancher kulminerer en modsatrettet bestræbelse på at indsætte det almindelige menneske som hovedaktør i et samtidigt historiemaleri. 


Rundt om eller tæt på

Her kan du zoome helt ind på værket og få alle detaljerne med - eller komme rundt om værket ved at se filmene hvor forskere, konservatorer eller kunstnere fortæller om værket ud fra deres vinkel. For at se filmene skal du bare scrolle lidt længere ned på siden.


Zoom ind og se detaljerneFlere blikke på værket - se filmene

Video fejl

Vi beklager, men vores videotjeneste er desværre ude af drift. Prøv igen lidt senere.

Video fejl

Vi beklager, men vores videotjeneste er desværre ude af drift. Prøv igen lidt senere.

Video fejl

Vi beklager, men vores videotjeneste er desværre ude af drift. Prøv igen lidt senere.


Senest opdateret: 11.jul.2014
Sideansvarlig: Webmaster
SMK Logo