Highlights

Michael Elmgreen (1961-) og Ingar Dragset (1969-), Please, keep quiet!, 2003

© Michael Elmgreen (1961-) og Ingar Dragset (1969-), Please, keep quiet!, 2003.

Man kommer ind i installationen Please, keep quiet! gennem en svingdør, som klapper i bag en, og konfronteres uventet midt i kunstinstitutionen med et livagtigt scenario fra en helt anden verden. Installationen ligner ved første øjekast en firesengsstue på et hospital. Komplet med senge, patienter, sengeborde og en stofskærm på hjul.

Virkeligheden bearbejdet
Denne form for overrumplende effekt har altid været en del af Elmgreen og Dragsets strategi. Men som i alle deres værker er også denne installation en modificeret og bearbejdet version af den virkelighed, som værket umiddelbart synes at rekonstruere minutiøst. Hospitalsmiljøet repræsenterer i sig selv en afpersonaliseret og steril atmosfære.

Kunstnerne peger ironisk på, hvordan hospitalets anonyme arkitektur og højtidelige, introverte stemning faktisk minder en hel del om kunstinstitutionen og den hvide udstillingskubes postulerede neutralitet. Det rum, de har skabt med Please, keep quiet!, fremstår dermed, ligesom mange af kunstnernes tidligere værker, som en sampling af forskellige rum, divergerende funktioner og uforenelige formål og situationer.

Vores biologiske forgængelighed
I det aktuelle værk konfronteres vi med vores biologiske forgængelighed midt i kunstinstitutionen, der normalt beskæftiger sig med kunstens transcenderende udødelighed. Elmgreen og Dragset peger dermed på, hvor skrøbelige de strukturer, som vi tager for givet, i virkeligheden er. Hvor lidt der skal til for at ændre dem, og hvilket frisættende erkendelsesmæssigt potentiale, der ligger i denne mulige forandring.

Senest opdateret: 26.apr.2018
Sideansvarlig: Webmaster
SMK Logo