Highlights

Nicolas Lancret (1690-1743), Legende børn i det frie. (Le jeu de quatre-coins)

Nicolas Lancret (1690-1743), Legende børn i det frie (Le jeu de quatre-coins). 27x32,5 cm. kms3893
Download billedet i høj opløsning | CC BY

Ved 1700-tallets begyndelse introduceredes en ny genre i fransk maleri, fêtes galantes, ”galante fester”, som gav indtryk af at skildre aristokratiets ritualiserede samvær, tidsfordriv og kurmageri.

Flere efterfølgende malere overtog elementer fra genren, men tilførte den et præg af folkelivsskildring, så den mere fik karakter af fremstillinger af hverdagssituationer.

Fremstilling af børneleg

Lancrets fremstilling af børneleg ligner umiddelbart et optrin fra hverdagen, men den rummer også hentydninger til overklassens kodificerede tidsfordriv. Børnene er velklædte og arkitekturfragmentet til højre antyder, at de befinder sig i en af de slotsparker, hvor de galante fester ofte finder sted. Der findes desuden reminiscenser af de subtile og underspillede erotiske hentydninger fra genren i de fire pigers leg med den endnu ikke voksne mand i deres midte.

Motivet
Legen går ud på, at personen i midten skal forsøge at erobre en plads fra en af de fire modspillere i de omgivende fire hjørner. Drengens forsøg på at gøre sin første erobring frustreres her af pigernes drillende fagter og indforståede indbyrdes tegn. De yngre børn i baggrunden, som endnu er for unge til at lege legen, får dens regler forklaret af en lidt ældre dreng.


Rundt om eller tæt på

Her kan du zoome helt ind på værket og få alle detaljerne med - eller komme rundt om værket ved at se filmene, hvor forskere, konservatorer eller kunstnere fortæller om værket ud fra deres vinkel. For at se filmene skal du bare scrolle lidt længere ned på siden.


Zoom ind og se detaljerne


Flere blikke på værket - se filmene

Video fejl

Vi beklager, men vores videotjeneste er desværre ude af drift. Prøv igen lidt senere.


Video fejl

Vi beklager, men vores videotjeneste er desværre ude af drift. Prøv igen lidt senere.


Video fejl

Vi beklager, men vores videotjeneste er desværre ude af drift. Prøv igen lidt senere.


Senest opdateret: 8.apr.2014
Sideansvarlig: Webmaster