Highlights

Niels Larsen Stevns (1864-1941), Brylluppet i Kana, 1915-17

Niels Larsen Stevns (1864-1941), Brylluppet i Kana, 1915-17.

Kristus har lige forvandlet vand til vin. I mellemgrunden forsøger tjenerne at overbevise den undrende skaffer om underet og i baggrunden fortsætter bryllupsmiddagen, der ellers var ved at slutte, fordi vinen var sluppet op.

Et vellykket historiemaleri
Alle de centrale begivenheder er medtaget og foregår simultant. Alligevel er det et billede præget af stor ro og kompositionel klarhed, måske det mest vellykkede af Larsen Stevns’ historiemalerier. Det er også det sidste i en række af større religiøse motiver og måske derfor som en opsummering af erfaringer det billede, hvor alt falder på plads.

Niels og Joakim Skovgaard
Den største betydning for Larsen Stevns’ vej ind i kunsten fik venskabet med og arbejdsfællesskabet med brødrene Niels (1858-1938) og Joakim Skovgaard (1856-1933). Larsen Stevns assisterede blandt andet Joakim Skovgaard på det store og tidskrævende arbejde med at udsmykke Viborg Domkirke.

Den kristne tro som retningsgivende

Troen på Kristus som verdens lys og bestræbelsen på at lade kunsten virke for kristendommen blev retningsgivende for Larsen Stevns. Hans livsværk er båret af ønsket om at forløse det guddommelige lys. Det kan være symbolsk som det strålende lys, der gennemstrømmer Brylluppet i Kana, eller det kan komme til syne i et landskab, hvor lyskraften får en oversanselig intensitet og illuminerer naturen med en ekspressiv og meget personlig farveholdning.

Senest opdateret: 26.apr.2018
Sideansvarlig: Webmaster
SMK Logo