Highlights

Per Kirkeby (1938- ), Et romantisk billede, 1965

© Per Kirkeby (1938-), Et romantisk billede, 1965.

Et romantisk billede er et absolut hovedværk inden for Per Kirkebys produktion. Med sine fem fløje, hver i en bredde på 122 cm, og den tredobbelte højde, står det i direkte relation til de serier af standardformater på 122 x 122, der dannede en objektiv struktur for hans værker i 1960’erne og 1970’erne.

Værkets opbygning
Billedet er bygget op om skabeloner af silhuetter fra dameblade, tegneserier og bløde pornohæfter, der som i den amerikanske popkunst henviser til mediernes moderne billedvirkelighed. De skaber ikke en sammenhængende fortælling, men flyder som fragmenter i et malerisk stofligt rum.

Titlen Et romantisk billede

Selve titlen Et romantisk billede kan ses som en programmatisk erklæring og skaber en eksplicit ramme for fortolkningen: Den kan referere til billedets motiver, de effektfulde dramatiske antydninger af voldsomme landskaber, helte i heroiske og energiske positurer og damer med lokkende og forførende attituder. Eller den kan referere til de skiftende og vidt forskellige stemninger, der anslås tonalt med voldsom kontrast mellem hvert af de fem vertikale felter.

Den ubestemte form i betoningen af et romantisk billede opløser idéen om et selvgyldigt, autonomt udsagn, og tematiserer billedet selv som blot et eksempel, et udsnit eller fragment. Senest opdateret: 26.apr.2018
Sideansvarlig: Webmaster
SMK Logo