Highlights

Per Kirkeby (1938-), Playboy. Thule Air Base, 1965

© Per Kirkeby (1938-), Playboy. Thule Air Base, 1965.

Kvinden er det dominerende motiv i Per Kirkebys popbilleder fra 1963-69. Playboy. Thule Air Base er fra 1965 og hører til en serie tegninger, der omtales som Thule-serien.

Tegningens motiv

Kirkeby har foretaget et close-up af et par lange velproportionerede kvindeben, der poserer elegant på det hvide papir. Et prikmønster i rød og lilla er lagt over modellen og har karakter af et par strømpebukser, der står i kontrast til den gule poncho og de gule sandaler. Baggrunden står ren og ubearbejdet og bringer fokus på mannequinens silhuet. Formernes grafiske kvaliteter er bragt i fokus.

Eks-skolen, popkunsten og populærkunsten
På Eks-skolen, som Kirkeby var en del af, var man opmærksom på de muligheder, der var i popkunsten. Populærkulturen blev taget i brug og åbnede for en ny motivverden, der var med til at flytte billedsprogets grænser.

Kirkeby klippede mere eller mindre påklædte kvindemodeller ud af aviser, mode-, uge- og pornoblade. Motiverne blev taget ud af den eksisterende sammenhæng og bragt ind i en ny. De blev brugt som skabeloner på papirarbejder, grafiske arbejder og i malerier. Denne arbejdsmetode gav Kirkeby en helt ny kunstnerisk frihed, idet skabelonerne kunne flyttes rundt og genbruges fra billede til billede.

Senest opdateret: 26.apr.2018
Sideansvarlig: Webmaster
SMK Logo