Highlights

Peter Hansen (1868-1928), Legende børn. Enghave Plads, 1907-08

Peter Hansen, Legende børn. Enghave Plads, 1907-08. 109,5x151,5 cm. kms2075
Download billedet i høj opløsning | Public Domain

Hånd i hånd bølger en kæde af småpiger frem og prøver at indfange deres kammerater. Den dynamiske bevægelse forstærkes af knappe afskæringer og flimrende lysreflekser i pigernes ansigter og træernes nyudsprungne løv.

Maleriets motiv

Motivet er fra København, nærmere bestemt Enghave Plads på Vesterbro. Fra 1905 havde Peter Hansen sin vinterbolig på Enghavevej, og han fandt de fleste af sine bymotiver i kvarteret. Uden indignation, men med socialt engagement skildrede han det moderne liv, både det mere idylliske i form af legende børn og mænd med søndagsbajere, men også vagabonderne på Christianshavns Vold hørte med til hans verdensbillede.

Kunstnergruppen Fynboerne

Som elev på Zahrtmanns Skole i årene omkring 1890 mødte Peter Hansen de to andre fynboere Johannes Larsen (1867-1961) og Fritz Syberg (1862-1939). Deres venskab blev kernen i kunstnergruppen Fynboerne, men de væsentligste kunstneriske impulser modtog Peter Hansen fra Kristian Zahrtmann (1843-1917) og Theodor Philipsen (1840-1920).

Inspiration fra Kristian Zahrtmann og Theodor Philipsen

Zahrtmanns frie farvesyn og Philipsens virkelighedsnære impressionisme videreføres i Hansens maleri. I Legende børn fornemmes arven i den stærke intensivering af farven og de flimrende lysreflekser. Peter Hansen blev dog aldrig så antinaturalistisk i sit farvesyn som Zahrtmann, og han opløste ej heller sine motiver i lys og farve som Philipsen. I stedet fastholdt han sin jordnære forankring i den sansede virkelighed.

Undervisningsmateriale for de 8-12-årige
Hent undervisningsmaterialet, der tager afsæt i Peter Hansens værk, her (pdf)


Rundt om eller tæt på

Her kan du zoome helt ind på værket og få alle detaljerne med - eller komme rundt om værket ved at se filmene hvor forskere, konservatorer eller kunstnere fortæller om værket ud fra deres vinkel. For at se filmene skal du bare scrolle lidt længere ned på siden.


Zoom ind og se detaljerneFlere blikke på værket - se filmene

Peter Hansen - i konservatorens blik

Kolofon
Kamera og redigering Martin Pedersen
Konservator Troels Filtenborg
Producer Mathilde Schytz Marvit


Peter Hansen - i kunstnerens blik

Kolofon
Kamera og redigering Martin Pedersen
Kunstner Hannah Heilmann
Producer Mathilde Schytz Marvit


Senest opdateret: 26.apr.2018
Sideansvarlig: Webmaster
SMK Logo