Highlights

Pieter Aertsen (1507/08-75), Det fede køkken. "Voluptus Carnis"

Pieter Aertsen (1507/1508-75), Det fede køkken. "Voluptas Carnis". 110,5x213 cm. KMSsp339
Download billedet i høj opløsning | Public Domain

Bordet bugner af kød, fisk, brød og friske grønsager. I højre side bag bordet står en bonde med sin familie og ser ud på os med et talende blik. Han vender demonstrativt ryggen til det, der foregår i venstre billedhalvdel, hvor man får et kig ind i et rum, med et ungt og et gammelt par samlet omkring ildstedet.

Den unge mand, der er i højt humør, svinger ølkanden, mens han lægger armen om pigen. Det gamle par ser melankolsk frem for sig, hvorved de bliver nøglen til billedet: en advarsel mod ”voluptas carnis”, det vil sige et liv i sansernes vold med grådighed, drikfældighed og løsagtighed til følge.

Stillebenmaleriet som genre

Stillebenmaleriet som genre skabtes med Pieter Aertsens pensel i et Antwerpen, der var Europas førende handelscenter. For Aertsen var opstillingerne af mad, hvis symbolik blev forklaret og understreget i baggrundenes figurscener, et nødvendigt alternativ til det religiøse maleri. I sine unge år havde han skabt en række altertavler, som han til sin store vrede og sorg måtte se blive tilintetgjort under reformationstidens billedstorme.

Senest opdateret: 26.apr.2018
Sideansvarlig: Webmaster