Highlights

Pieter Wouwerman (1623-82), Prospekt af Paris set fra Place Dauphine, erhvervet 1696

Pieter Wouwerman (1623-82), Prospekt af Paris set fra Place Dauphine, erhvervet 1696. Olie på lærred. 114.5 x 155 cm. KMSsp504.
Download billedet i høj opløsning | Public Domain

I menneskemylderet ses en gøglertrup, fornemme folk og tiggere mellem hinanden, helt til højre i billedverdenen er der endog én, der lige har badet i floden. Vi befinder os på Place Dauphine på øen  Île de la Cité midt i Paris og ser ud over Pont Neuf. Floden er naturligvis Seinen, som deler sine vande omkring øen.

Perspektivisk korrekthed
Pont Neuf betyder "den nye bro". Den blev opført på bestilling fra Frankrigs konge, Henrik 4. og indviet i 1607. Pieter Wouwerman malede sit prospekt efter et grafisk blad af Stefano della Bella "La Perspective de Pont Neuf". Muligvis var det den perspektivisk korrekte udførelse af byen, der berettigede maleriets placering i Det Kgl. Danske Kunstkammers indgangssal, Perspektivkammeret. Her hang andre arkitekturmalerier med gennemførte perspektivkonstruktioner, stilleben med frugter og blomster samt trompe l’oeil malerier (fransk: at snyde øjet), som også kan ses her i salen.

Senest opdateret: 26.apr.2018
Sideansvarlig: Webmaster