Highlights

Rembrandts værksted, Willem Drost? (1633-58), Ung kvinde med en nellike, 1656

Rembrandts værksted, Willem Drost? (1633-58), Ung kvinde med en nellike, 1656. 78,6x67,8 cm. kms388
Download billedet i høj opløsning | Public Domain

Gennem mange år har portrættet hørt til kernen af Rembrandts malerier på Statens Museum for Kunst. I løbet af de seneste årtier har der imidlertid været sat spørgsmålstegn ved billedets autenticitet, hvilket har resulteret i, at en tilskrivning til en af Rembrandts sene elever, Willem Drost nu forsøges.

Stærk inspiration fra Rembrandt

At kvindefremstillingen er stærkt inspireret af ”sjælemaleren” Rembrandt fremgår af modellens rolige og mildt indadvendte udtryk, der vidner om stille refleksion. Navnlig disse træk får billedet til at ligge så tæt på Rembrandts stil, at det må antages at være udført under hans vejledning, mens Drost endnu var under uddannelse i hans værksted.

Den unge kvinde

Vi ved ikke, hvem den unge kvinde er, men både kjolen med den firkantede halsudskæring, blusen, og den kunstfærdige hovedbeklædning stammer fra det tidlige 1500-tal. Det er derfor vanskeligt at bedømme, hvorvidt der er tale om et historisk iscenesat portræt eller en såkaldt ”tronie”, en type anonym karakterfremstilling, der var et temmelig populært motiv i Holland i 1600- tallet.

Nelliken i kvindens hånd knytter sig til en forlovelses- og ægteskabssymbolik, der var udbredt i 1500-tallet og ses i adskillige kvindeportrætter fra denne periode.

Senest opdateret: 26.apr.2018
Sideansvarlig: Webmaster
SMK Logo