Highlights

Richard Mortensen (1910-93), Zattere, Burano, S. Michele (Tilegnet Charlotte), 1979

© Richard Mortensen (1910-93), Zattere, Burano, S. Michele (Tilegnet Charlotte), 1979.

Richard Mortensens værker fra slutningen af 1970’erne kan ses som en bekræftelse af 50’ernes konkrete maleri, men nu med en mere sensibel geometri og et tindrende farvevalg.

Værker i stort format

I 1973 får Mortensen opført et stort atelier ved sit hus i Ejby ved Roskilde, hvilket giver de fysiske betingelser for gennemførelsen af værker i et meget stort format. Mortensen går fra at arbejde med serier af individuelle billeder til at sammenføje flere lærreder til et større billedfelt. Zattere, Burano, S. Michele består af seks kvadratiske lærreder, sat sammen til en helhed.

Arkitekturoplevelse som inspiration for billedet
Mortensen beskriver, hvordan de venezianske passager, der går tværs igennem et hus, har været en igangsættende arkitekturoplevelse for billedet. Bevægelsen fra havet på den ene side, igennem en mørk åbning ad en ganggade og ud på den anden side til en plads med træer og arkitektur:

"Det er turen fra Sottoporgoen ved Zattere til Burano [...] Et glimt af S. Michele føles paa vejen."

Turen igennem den lange mørke gang med S. Michele (den venezianske begravelsesø) i baghovedet giver en tærskeloplevelse, der omsættes til firkantens tværgående figur på tværs af de seks lærreder.

Senest opdateret: 26.apr.2018
Sideansvarlig: Webmaster
SMK Logo