Highlights

Robert Smithson (1938-73), Eight-Part-Piece (Cayuga Salt Mine Project), 1969

© Robert Smithson (1938-73), Eight-Part-Piece (Cayuga Salt Mine Project), 1969.

Otte kvadratiske spejle, som hviler på bunker af saltkrystaller, ordnet på en lang række. Det er helt basalt, hvad den amerikanske kunstner Robert Smithsons værk består af.

Earth Art og Minimal Art
Robert Smithson var som flere af sine kollegaer inden for kunstretningerne Earth Art og Minimal Art interesseret i at finde nye former for værkskabelsen og kunstnerrollen. I 1960’erne og begyndelsen af 1970’erne arbejdede disse kunstnere ofte med uforarbejdede materialer og med en opdeling af værket, hvor identiske elementer gentages i et på forhånd fastlagt system. På den måde forsøgte de at flytte opmærksomheden fra værket og kunstneren over på beskuerens egen oplevelse.

En naturvidenskabelig model for billedkunsten
Robert Smithson udførte en række omfangsrige værker i naturens egne materialer direkte i landskabet, men også en del flytbare skulpturer til udstillinger. Han var dybt optaget af geologi og naturvidenskab og især af entropi, som er læren om, hvordan der i alle lukkede systemer, for eksempel i et krystals opbygning, sker en forskydning af massen og et tab af energi. Naturvidenskaben er i stand til at ordne et stort og komplekst materiale i et overordnet system, men altså vel at mærke et system, hvori der foregår en evig omorganisering. Smithson så heri en mulig model for billedkunsten.

Senest opdateret: 26.apr.2018
Sideansvarlig: Webmaster
SMK Logo