Highlights

Skt. Ildefonso-Mesteren (virksom i slutningen af 1400-tallet), Skt. Paulus og Skt. Jacob den ældre (Skt. Jago af Compostela), ca. 1460-1500

Skt. Ildefonso-Mesteren (virksom i slutningen af 1400-tallet), Skt. Paulus og Skt. Jacob den ældre (Skt. Jago af Compostela), ca. 1460-1500. Olie på træ. Guldgrund. 163.5 x 95 cm. KMS3389. 
Download billedet i høj opløsningPublic Domain

Ligesom i middelalderen er det i dag på mode at tage på pilgrimsrejse til Santiago de Compostela i det yderste nordvestlige hjørne af Spanien. Målet for valfarten var dengang som nu at besøge den grav, som efter legenden rummer Skt. Jacobs jordiske rester. Her blev han stedt til hvile efter at have rejst rundt og missioneret.

Tynget pilgrimsvandring
I kunsten bliver han ofte skildret som pilgrim, med kappe og en bredskygget hat, vandrestav og til tider med et græskar fyldt med vand hængende på stavens krog. På maleriet har den anonyme mester også skildret Jacob med det traditionelle fysiognomi - tyndt skæg, brunt hår og midterskilning. Ved siden af ham ses Paulus, og som klangbund for deres alvorlige miner kan man på latinsk og skrevet med uncialer læse en omløbende indskrift: ”Herre, straf mig ikke i din vrede, og tugt mig ikke [i din harme]” (Salmernes Bog 6:1-2).

Senest opdateret: 14.nov.2017
Sideansvarlig: Webmaster