Highlights

Tonny Hørning (1941-), Ritual II, 1999

© Tonny Hørning (1941-), Ritual II, 1999.

Ritual II består af en række skulpturelle elementer, der tilsammen skaber et rum af en ganske særlig stemning.

Kun sort og hvid

Tonny Hørning arbejder udelukkende i sort og hvid, og alle hans objekter og vægtavler har en nopret, reliefagtig overflade opstået gennem påførslen af alkydemalje ved hjælp af en særlig teknik. Bemalingens overfladestruktur og mønster er resultatet af en på en gang nøje styret proces og et uforudsigeligt organisk kaos.

Hørnings skabelse af rum
Det samme gør sig på en måde gældende for de rum, som Hørning skaber. På den ene side er de stramme og konsekvente og på den anden side fabulerende og hysteriske. Umiddelbart henviser rummet og dets forskellige skulpturelle elementer til genkendelige interiører og funktionelle objekter som for eksempel kirkerum, altre, billedtavler, draperier og møbler. Trods disse tydelige referencer kan rummet ikke identificeres og dets specifikke funktion ikke bestemmes.

Rummet undslår sig en endegyldig fortolkning og fungerer i stedet som en generel metafor for de handlinger, der igennem nøje bestemte regler og igennem gentagelse opnår en symbolsk betydning, der peger ud over selve handlingen. Med andre ord bliver Tonny Hørnings værk en scenografi for et muligt, uidentificeret ritual.

Senest opdateret: 22.mar.2017
Sideansvarlig: Webmaster
SMK Logo