Highlights

Ubekendt kunstner, Kristus driver kræmmerne ud af templet, 1569

Pieter Bruegel den Ældre (1526-1530 - 1569), Kristus driver kræmmerne ud af templet

Ubekendt kunstner, Kristus driver kræmmerne ud af templet, efter 1569. 102x155,5 cm. KMS3924
Download billedet i høj opløsning | Public Domain

Maleriet er et ud af fire umiddelbart identiske nederlandske malerier. De fire malerier forestiller alle Kristus, der driver kræmmerne ud af templet.

Bosch, Bruegel eller?

Vi ved ikke, hvem der har malet malerierne. Materialebruget og maleteknikken peger i retning af de to malere Hieronymus Bosch (ca.1450-1516) og Pieter Bruegel den Ældre (ca.1527-1569), men på denne tid var kopiering af motiver og teknikker meget udbredt. Det er derfor ikke muligt at se med det blotte øje, hvem der har udført malerierne. I 2010 begyndte SMK sammen med Kadriorg Art Museum i Tallinn, Glasgow Museer, University of Glasgow og CATS en undersøgelse af maleriernes historie.

Undersøgelsen af malerierne

Undersøgelsen af de fire malerier startede på en stige her på museet. Museets version af maleriet blev nøje undersøgt sammen med kollegaer fra Tallinn for at sammenligne detaljer og maleteknik med maleriet fra Estland. Dette første møde udviklede sig til et internationalt samarbejde og blev begyndelsen på et sandt detektivarbejde i jagten på at finde gemte historier og fortællinger, der skulle vise sig at ligge gemt under "huden" på malerierne.

Værkerne gennemlyst

Alt fra konservatorer til kunsthistoriere, forskere og multimedie-specialister har gennemlyst malerierne med røntgenstråler, infrarødt lys og UV-belysninger samt lavet pigmentanalyser for at afsløre maleriernes hemmeligheder og fortællinger. Ved at udsætte malerierne for moderne tekniske undersøgelser blev det muligt for os at få indblik i kunstnernes arbejdsmetoder, intentioner og værkstedspraksisser.

Maleriernes hemmeligheder

Hvad der umiddelbart lignede fire næsten identiske malerier, skulle vise sig at være vidt forskellige. Hvert maleri fortæller nemlig sin egen historie, når man dykker ned under overfladen på malerierne. Selvom malerierne umiddelbart ser identiske ud og repræsenterer den samme historie i deres motiver, fortæller træet, det er malet på, og motivernes undertegninger deres helt egen unikke historie.

Tag på opdagelse i maleriets forskellige lag

Klik dig rundt på siderne, som du kan finde links til herunder, og læs om, hvordan konservatorerne har arbejdet med de forskellige teknikker, og hvad de har fundet ud af ved at bruge netop de metoder. Fokus er på museets eget maleri.


Senest opdateret: 26.apr.2018
Sideansvarlig: Webmaster