Highlights

Zoom i værket og kom helt tæt på detaljerne

De fire næsten identiske malerier indeholder samme bibelske motiv, men hvem har egentlig malet dem? Er det virkelig Bosch og Bruegel? Eller en helt tredje?

Den maleriske stil har gennem tiden fået kunsthistorikere til at pege på de nederlandske mestermalere Hieronymus Bosch (ca. 1450-1516) og Pieter Bruegel den Ældre (1525-69) som mulige ophavsmænd til værkerne.

1500-tallets nederlandske kunstproduktion

Forskningen, der lå til grund for udstillingen, forsøgte at kortlægge de anvendte materialer og teknikker fra de fire værker og undersøgte 1500-tallets nederlandske kunstproduktion, der i vid udstrækning genbrugte populære motiver fra både Bosch og Bruegel. Takket være nutidens muligheder inden for tekniske analysemetoder fik vi indblik i tidens værkstedpraksis og fandt frem til, at hverken Bosch eller Bruegel har malet malerierne.

Dateringen af maleriernes trætavler

Dateringen af de fire trætavler var central i ’opklaringsarbejdet’ og blev foretaget gennem en teknik, der hedder dendrokronologi. Trætavlerne blev brugt i stedet for lærreder, hvilket var meget almindeligt i 1500-tallet. Resultaterne af dateringen var overraskende.

Det ældste maleri er fra omkring 1530

Maleriet i privateje er fra omkring 1530 og viste sig at være det ældste af de fire. Det var overraskende, fordi figurerne næsten er karikerede i forhold til de tilsyneladende senere versioner i Tallinn og København, som er fra efter 1565-70, altså da Bosch for længst var borte og Bruegel ligeså, hvis ikke en meget gammel mand. Dateringerne var afgørende for de kunsthistoriske fortolkninger.

Måske er versionen fra Glasgow, der både er signeret Hieronymus Bosch samt indeholder adskillige direkte repeterede elementer fra kendte værker af kunstneren, faktisk det seneste af de fire? Meget tyder på, at det først er malet cirka 80 år efter Boschs død, men vi venter stadig på resultaterne fra de dendrokronologiske undersøgelser af Glasgow-maleriet.


Senest opdateret: 26.apr.2018
Sideansvarlig: Webmaster
SMK Logo