Highlights

Vilhelm Hammershøi (1864-1916), Nøgen kvindelig model, 1889

Vilhelm Hammershøi (1864-1916), Nøgen kvindelig model, 1889. 126x93 cm. kms3766
Download billedet i høj opløsning | Public Domain

Nøgen kvindelig model indeholder en kropsnær sanselighed, som ofte overses i Hammershøis kunst. Denne kommer til syne i flere af kunstnerens skildringer af hustruen, Ida.

Lærredet som bearbejdet hud
Med sine pensler har han med stor præcision og nænsomhed modelleret kvindens hud og kødfulde former. Forestillingen om lærredet som en hud, der berøres og bearbejdes, bliver meget nærværende over for et billede som dette.

Til erotiseringen hører også Hammershøis evne til at få fladen til at pulsere af liv. Han mætter og lukker sjældent farvefladerne, men lader dem i stedet stå meget tynde, ofte transparente, bygget op af små korte, vibrerende strøg.

Hammershøi's motivkreds

Hammershøi malede hovedsagelig interiør-, arkitektur- og landskabsmalerier. Motivkredsen omfattede typisk hjemmet, moderen, hustruen og københavnske huse og pladser, underlagt en formalistisk stram komposition. Med den karakteristiske gråtoneskala skabte Hammershøi sit egenartede univers af noget på en gang fortroligt og hjemligt, men samtidig også foruroligende og ubestemmeligt. Senest opdateret: 11.jul.2014
Sideansvarlig: Webmaster