Highlights

Wilhelm Bendz (1804-32), En ung kunstner (Ditlev Blunck) betragter en skitse i et spejl, 1826

Wilhelm Bendz (1804-32), En ung kunstner (Ditlev Blunck) betragter en skitse i et spejl, 1826, 98x85 cm, kms280
Download billedet i høj opløsning | Public Domain

En ung kunstner har taget en pause fra malearbejdet og holder sin skitse op foran et spejl for at afprøve, hvordan kompositionen virker, når den spejlvendes.

Malernes selvopfattelse

Billedet giver indtryk af, hvordan datidens malere betragtede sig selv: som seriøst arbejdende, selvbevidste kunstnere. Billedets maler står i et tætpakket rum omgivet af sine redskaber og hjælpemidler, såvel malerkassen, paletten og staffeliet som et kranium og en skitseblok, der antyder det grundige studium, der går forud for udførelsen af maleriet.

Kunsten som et spejl af virkeligheden
En zigzagbevægelse fører op gennem den nederste halvdel af billedet til maleriet i hans hænder. Det er kun bagsiden af maleriet, man ser. Forsiden ses kun i spejlet. Dette er en hentydning til datidens opfattelse af kunsten som et spejl af virkeligheden.

Kunstnernes nye rolle
Wilhelm Bendz var stærkt optaget af kunstnernes nye rolle, da de i begyndelsen af 1800-tallet ikke længere blev betragtet som specialiserede håndværkere, men som åndsarbejdere, som kunstnere i moderne forstand. Han malede i 1820’erne en række malerier af kunstnere under arbejdet. Maleren på billedet er Bendz’ studiekammerat Ditlev Blunck, der er i gang med at male et portræt af bataljemaleren Jørgen Sonne.


Rundt om eller tæt på

Her kan du zoome helt ind på værket og få alle detaljerne med - eller komme rundt om værket ved at se filmene hvor forskere, konservatorer eller kunstnere fortæller om værket ud fra deres vinkel. For at se filmene skal du bare scrolle lidt længere ned på siden.


Zoom ind og se detaljerne


Flere blikke på værket - se de to film

Wilhelm Bendz - i kunstnerens blik
Se kunstneren, Hannah Heilmann, fortælle om Wilhelm Bendz maleri: En ung kunstner (Ditlev Blunck) betragter en skitse i et spejl.

Kolofon
Producer:
Mathilde Schyt Marvit
Kamera og redigering: Martin Pedersen
Medvirkende: Hannah Heilmann


Wilhelm Bendz - i forskerens blik
Vores seniorforsker, Kasper Monrad, fortæller i denne lille video om Wilhelm Bendz maleri: En ung kunstner (Ditlev Blunck) betragter en skitse i et spejl.

Kolofon
Producer:
Mathilde Schytz Marvit
Kamera og redigering: Martin Pedersen
Medvirkende: Kasper Monrad


Senest opdateret: 26.apr.2018
Sideansvarlig: Webmaster
SMK Logo