Highlights

Willem Kalf (1619-93), Pragtstilleben med Holbeinskål, nautilus- og glaspokal og frugtskål, 1678

Willem Kalf (1619-93), Pragtstilleben med Holbeinskål, nautilus- og glaspokal og frugtskål, 1678. 68x56 cm. KMS1531
Download billedet i høj opløsning | Public Domain

Willem Kalf var ud af en velhavende handelsfamilie fra Rotterdam. Som ung tog han til Paris, hvor han specialiserede sig i at male stillebener og landlige interiører.

Pragtstillebenet
Det her gengivne værk er et eksempel på den nye kanon for pragtstillebenet, som han etablerede i en moden alder. Med fokus på ganske få genstande malede Kalf i en suggestiv clair-obscur stil, hvis største styrke er skildringen af lysets refleksioner i genstandenes overflade, det være sig i de fløjlsbløde abrikoser, den blanke porcelænsskål eller nautiluspokalens perlemor.

Stillebenets genstande
Genstandene i Kalfs stilleben var ikke i almindelige folks eje. Skålpokalen af bjergkrystal og guldmontering i maleriets midte er for eksempel den såkaldte Holbeinskål, som var i Henrik 8.s (1491-1547) eje indtil 1649, og som Kalf kan have set i kunsthandelen i Amsterdam. Mellem Holbeinskålen og porcelænsskålen ses et lommeur med et opslået låg af krystal og en nøgle, der hænger ned i en blå snor. Det er måske samtidig nøglen til et moralsk budskab om, at det jordiske materialistiske liv snart rinder ud?

Senest opdateret: 26.apr.2018
Sideansvarlig: Webmaster