Hos konservatoren

Mantegna's maleteknik

Malet på poppeltræ
Kristus som den lidende frelser er malet på en plade af poppeltræ. Farven er ægtempera, dvs. pigmentet (farvepulveret) er rørt op i æggeblomme. Teknikken kendes på de fine, adskilte penselstrøg, som ses, når man betragter billedet på nært hold.

Omkring 1500 var dette en gammeldags metode, da de fleste malere var gået over til oliemaleri. Men alle Mantegnas billeder på træ er malet på denne måde, og med sin virtuose beherskelse af teknikken skabte han værker af en enestående klarhed og præcision, som gjorde ham berømt allerede i samtiden. Billedet har været nøje planlagt i alle detaljer. Derfor er der så godt som ingen ændringer foretaget undervejs i bemalingen.

Ægtempera
Ægtempera-teknikken har været velegnet til at skabe de meget fine detaljer i billedets baggrund: Golgatha-klippen med hovedskallerne, stenhuggerne, hyrderne og kvinderne på vejen som ses herunder. Mantegna har muligvis anvendt forstørrelsesglas som hjælpemiddel, da han malede de bittesmå figurer. Den slags forstørrelsesglas fremstillede man i Venedig allerede i 1200-tallet.

Farveprøve fra himlen, fotograferet i mikroskop. Viser partikler af det kostbare ultramarin pigment

Farverne
Pigmenterne og farvestofferne i billedet er typiske for den tid. I himlen har Mantegna brugt det meget kostbare blå pigment ultramarin sammen med en anden blå, azurit, som var noget billigere. Vi ved, at han ikke har gjort dette for at spare, men for at opnå en bestemt farvevirkning. Billedet herover viser en farveprøve fra himlen, fotograferet i mikroskop. Nogle farver har ændret sig i tidens løb, det gælder f.eks. den røde engels kjortel, som oprindeligt har været meget stærkere i farven.

Guld
Mantegna har brugt guld til at male glorierne, højlyset på englevingernes fjer samt rosetterne og signaturen på sarkofagens fodstykke. Ligesom ægtempera var dette en teknik, som delvis var gået af brug på det tidspunkt, hvor Kristus som den lidende frelser er malet. Men Mantegna fortsatte med at anvende guldmaling, Muschelgold, selvom det her er mindre omfattende end i mange af hans tidligere billeder.

Senest opdateret: 26.apr.2018
Sideansvarlig: Webmaster
SMK Logo