Hos konservatoren

Forstudierne til Christen Købkes Parti af Østerbro i morgenbelysning, 1836, har været under behandling i Bevaring og Naturvidenskab.

Guldaldermaleren Christen Købkes skitser til det store maleri Parti af Østerbro i morgenbelysning har været bragt fra magasinerne og op på Bevaring og Naturvidenskab. Værkerne er blevet undersøgt og restaureret som en del af arbejdet med værker af Enestående National Betydning.

Varer ca. 4 min.

Købkes Østerbro-motiver
Se film med kunsthistoriker Kasper Monrad, der fortæller om kunstneren Christen Købkes motiver fra Østerbro.

Maleriet Parti af Østerbro i morgenbelysning, 1836
Den danske kunstner Christen Købke (1810 – 1848) malede i sin karriere en del samtidige billeder med motiver fra København. I løbet af sommeren 1835 malede Købke et stort parti fra Østerbrogade. Parti af Østerbro i morgenbelysning ejes af Statens Museum for Kunst og kan betragtes i sal 218 på museet.

Forstudierne
Museet er indehaver af en stor samling forstudier til maleriet. Studierne er tegnet af Købke og han er grundig. Facaden på det store hus til højre, hestevognene, kvinderne på fortovet, køerne, partierne med træer og tage. Alle er nedfældet på papir i skitsebogs- eller skitsebloksformat.

Papirkonservatorernes arbejde med forstudierne
Alle forstudiernes bevaringstilstand er blevet undersøgt af papirkonservatorerne. Tilstanden på de mange skitser til Parti af Østerbro i morgenbelysning er varierende. Enkelte skitser er præget af brun-gullige områder på grund af kunstnerens anvendelse af fixérmiddel for at fastholde blyantstregen. Fixérmidlet er efterhånden gulnet med årene. Andre skitser har mere uidentificerbare pletter. Alle skitserne er efter endt behandling blevet monteret i passepartout’er af syrefri karton.

Kilde: artikel af Hans Edvard Nørregård-Nielsen, Parti af Østerbro i morgenbelysning fra bogen "Christen Købke (1810-1848)", 1996, Statens Museum for Kunst.

Senest opdateret: 26.apr.2018
Sideansvarlig: Webmaster
SMK Logo