Hos konservatoren

Et historisk overblik

I 1901 udførte Joakim Skovgaard, som en del af udsmykningen i Viborg Domkirke, det monumentale freskomaleri, Den store nadver. Det prydede vestvæggen i kirken.

Kort efter fuldførelsen blev maleriet angrebet af salte. Det blev derfor i 1913, efter aftale med Joakim Skovgaard, flyttet til SMK. Maleriet blev flyttet fra Viborg Domkirke ved at lave en såkaldt aftrækning af maleriet, som blev foretaget af den italienske aftræksspecialist Franco Steffanoni. Han behandlede gennem 3 måneder maleriet.

Udsnit af Den Store Nadver af Joakim Skovgaard.

Udsnit af Den Store Nadver af Joakim Skovgaard.

En gave til SMK

I 1913 forærede Joakim Skovgaard maleriet til SMK, og det blev hængt op på museet. Dog ikke i sin komplette størrelse. Maleriet var så stort, at det var nødvendigt at beskære det med 30 cm, for at det kunne være dér.

Maleriet kommer til Færøerne

I 1963 blev maleriet afmonteret, rullet sammen og transporteret til den nyopførte Christianskirke i Klaksvík. Her blev det ophængt som altertavle i en niche i murværket udformet specielt til maleriet. De ca. 30 cm af maleriet, der var blevet beskåret for, at det kunne hænge på SMK, blev nu rekonstrueret.

Skaderne opdages

I 1978 blev maleriet undersøgt af konservator Bent Hacke, som fandt nogle nyere afskalninger samt nogle ældre buledannelser. Han opdagede også afskalninger langs hele maleriets underkant samt et kraftigt støvlag på de vandretgående buler.

Udsnit af Den Store Nadver, (Det store Gæstebud) af Joakim Skovgaard. Buledannelser over og under stødfuge i samlingen mellem maleriets to halvdele.

Buledannelser over og under stødfuge i samlingen mellem maleriets to halvdele.

20 år senere i 1998 blev maleriet undersøgt af Isabelle Brajer fra Nationalmuseet i forbindelse med et forskningsprojekt. Her fandt hun deformationer i værket som følge af monteringssystemet. Hun fandt også spor efter Steffanonis forsøg på at udbedre de tidligt opståede buledannelser. Hun opdagede samtidig forskellige gamle, retoucherede afskalninger samt små og nyere, ubehandlede afskalninger.

Nu bliver værket undersøgt endnu en gang i forbindelse med restaureringen.

Senest opdateret: 26.apr.2018
Sideansvarlig: Webmaster
SMK Logo