Hos konservatoren

En heldig akvarel af Paul Signac

Denne akvarel er over 100 år gammel, men stadig frisk i farverne

Paul Signac (1863-1935), Udsigt over havnen i Boulogne-sur-Mer, 1903. Akvarel, lidt sortkridt over blyant på papir, 136 x 219 mm

En ældre sag i god form
Det er over 100 år siden Udsigt over havnen i Boulogne-sur-Mer blev malet, og til trods for den høje alder er tegningen stadig frisk og stærk i farverne. Det lille mesterværk er meget velbevaret i sammenligning med andre akvareller fra samme periode. Ved at gå tilbage i værkets historie samt ved at se på det med en konservators øjne har vi fundet ud af, hvorfor værket stadig er i fin stand.

Værkets historie - dets proveniens
I museets optegnelser får vi oplyst, at værket er blevet givet til Statens Museum for Kunst som testamentarisk gave i 1976 efter kunstsamleren Herbert Melbye. Han opkøbte det på Galerie Léon Marseille i Paris i 1950. Værket har altså kun haft to ejere siden 1950 (Melbye og museet). Før 1950 har akvarellen sandsynligvis været opbevaret i kunstnerens egen skitsemappe eller i skuffen hos kunstnerens arvtagere.

Papiret er vigtigt
På Udsigt over havnen i Boulogne-sur-Mer vil du kunne se, at akvarelfarven ikke har mistet sin intensitet, og at papiret kun er gulnet ganske svagt. Det betyder, at værket i overvejende grad ikke har hængt i sollys eller elektrisk lys siden dets frembringelse i 1903. Det er desuden sluppet for tidligere tiders glarmesterindramning, som har været særligt skadelig for andre værker, fordi der er syreholdige stoffer i bagsidekartonet, som nedbryder originalpapiret.

Et ENB-værk
Museet har - takket været tildeling af statslig støtte til bevaring af værker med Enestående National Betydning - haft mulighed for at yde en ekstra bevaringsindsats inden for den præventive konservering. Paul Signacs akvarel er derfor yderligere heldig ved at være en del af de mesterværker, der er blevet monteret i syrefri passepartout’er. Farverne og originalpapiret på Udsigt over havnen i Boulogne-sur-Mer holdes således friske i mange generationer fremover.

Skrevet af
Anja Scocozza
B.Sc. i konservering, kunst på papir
Bevaring og Naturvidenskab

 

Senest opdateret: 26.apr.2018
Sideansvarlig: Webmaster