Hos konservatoren

Bevaringshistorier. Maleri

Konservatorerne på SMK beskriver her i små, korte bevaringshistorier nogle hverdagseksempler på deres arbejde. Opgaverne spænder vidt, og historierne omfatter behandling af værker af meget forskellig karakter og tilstand.

Gå på opdagelse i bevaringshistorierne om malerier


Monark i Madrid

I forbindelse med Chr. 7s forestående bryllup i 1760'erne blev der bestilt 12 næsten 3 meter høje regentportrætter til udsmykning af det såkaldte Potentatgemak, som var forrummet til Riddersalen på Christiansborg Slot.

Læs om konservatorernes arbejde


Erotiske scener skjult bag landsskabsmalerier

I udstillingen Tæt på – Intimiteter i kunsten kan du opleve to værker, der ikke tidligere har været udstillet på SMK. To erotiske scener, der har været skjult bag traditionelle landskabsmalerier. Læs med, når SMK's konservatorerne fortæller om, hvordan værkerne er blevet renset, limet og vendt på hovedet.

Læs om konservatorernes arbejde


Kortlægning af overfladen med 3D scanning

På SMK har vi afprøvet 3D-scanning til at dokumentere kunstværker og deres teknik og tilstand. Teknikken blev afprøvet på to TAL R-malerier fra SMK' samling.

Læs om 3D scanningen af Tal R's værker


SMK's rammesamling

SMK's rammesamling består af 7.300 rammer og de rummere mere historie og information, end de lige umiddelbart giver udtryk for. Rammesamlingen spæn­der vidt i forhold til bl.a. stiltype og dateringer.

Læs mere om SMK's rammesamling


En dygtig blomstermalers hemmeligheder

Under forberedelserne til udstillingen Blomster og Verdenssyn, som åbner på Statens Museum for Kunst i foråret 2013, blev to malerier af den tyske-hollandske blomstermaler Abraham Mignon (1640-1679) undersøgt ned til mindste detalje.

Læs mere om hvad de tekniske analyser kunne afsløre


Joakim Skovgaards mesterværk restaureres

I Christianskirken i Klaksvík på Færøerne hænger et af Joakim Skovsgaards mesterværker, Den store nadver, som altertavle. Det er netop nu ved at blive restaureret.

Læs om hvordan værket, som SMK har lånt ud til kirken, restaureres


Et gitter af rødkridt - Matisse’s brug af kvadrering

I 2009 blev Henri Matisses værk Le Luxe II restaureret på SMK. I den forbindelse blev der foretaget en række maletekniske undersøgelser for at opnå en større viden om maleriets tilblivelse og Matisses maleteknik.

Læs om udforskningen af Matisses univers


Et hengemt mesterværk

Det lille tavlemaleri Madonna med Barnet har været gemt væk på magasiner i årtier på grund af gulnede fernislag, misfarvede retoucher og flere lag snavs.

Læs om værket der viste sig at være af overraskende høj kvalitet


© Succession H. Matisse/billedkunst.dk

Matisse - med rammen i fokus

I forbindelse med forberedelserne til den nye præsentation af museets franske samling fandt et af museets mesterværker af Henri Matisse vej forbi konserveringsværkstedet.

Læs om hvordan rammen stjal fokus fra Madame Matisse


Små portrætter - store problemer

En miniature, eller snarere en portrætdåse, anvendes som smykke eller ophænges til pynt i små kabinetter.

Læs historien om, hvordan nogle af de allermindste kunstværker bliver sikret for eftertidenMadonna i guld og ægtempera

Af og til skal museets værker en tur forbi konservatorværkstedet. Et af dem er Madonnaen malet af Cecco di Pietro. Maleriet er for nylig blevet restaureret af konservator Troels Filtenborg.

Læs Troels Filtenborg fortælle om sit arbejde


Andrea Mantegna's Kristus som den lidende frelser

Påskebudskabet om lidelse, genopstandelse og frelse er hovedtemaet i Kristus som den lidende frelser. Dets realisme, rumlige dybde og den levende smerte, vi ser i Kristi ansigt, var epokegørende for malerkunsten.

Læs om værket og zoom ind på dets mange fantastiske detaljer


Rubens rejseforberedelser

Korsbæringen, af Peter Paul Ruben, er i gang med at blive konserveret forud for besøget på en udstilling om Rubens i hans hjemland Belgien. I den nuværende tilstand er værket for skrøbeligt til at blive sendt på rejse.

Læs om hvordan værket klargøres til den store rejse


Et af L.A. Rings mesterværker

L.A. Rings maleri I høst har været udsat for lidt af hvert i løbet af dets cirka 120 årige historie. I forbindelse med udstillingen L.A. Ring. På kanten af verden kom værket under kærlig behandling.

Læs historien om hvordan hovedværket I høst blev klargjort


Ortolano. En altertavle af poppeltræ

Konservering er en kompliceret og ressourcekrævende proces. Altertavlen med den Hellige Margrethe er et godt eksempel herpå.

Læs malerikonservator Troels Filtenborg fortælle om arbejdet med bevaringen af værket


I stræben mod ro og intimitet

Konservatoren støder ofte på maletekniske fænomener, der pirrer nysgerrigheden, og som ved nærmere undersøgelser bringer viden til forståelse af kunstnerens arbejde og belyser arbejdsprocessen.

Dyk ned i Hammershøis værk Kvindefigur set fra ryggen fra 1888

Senest opdateret: 26.apr.2018
Sideansvarlig: Webmaster
SMK Logo