FAQ

Hvor lang tid kan papir være opbevaret i et for fugtigt miljø før, at der udvikler sig mug og skimmelsvamp? Hvordan kan man selv rense et maleri for snavs? Og hvor meget sollys kan oliemalerier egentlig tåle? Find alle svarene her.

Hos konservatoren

Papir | 11.sep.2015

Fugtpletter på indrammet papirkunst

Jeg har en del glasindrammede tegninger og litografier af moderne kunstnere. Jeg kan se at, der på enkelte værker er små fugtpletter. Derfor har jeg prøvet at pakke en del af dem ind i aviser, ud fra den tanke, at fugten vil sætte sig der. Jeg har også overvejet at bruge de såkaldte "hundetæpper", som sælges i byggemarkeder.   Er disse tiltag en god idé til forebyggelse af fugtskjolder?

Når papir udsættes for fugt, er det vigtigt, at det tørres hurtigt op, så der ikke når at gå vækst i papiret. Det er derfor nødvendigt at udramme værkerne, så de kan få luft til at tørre. I et lukket, fugtigt miljø vil mikroorganismerne have bedre vilkår og skaden vil hurtigt brede sig.

Mit råd er derfor at åbne rammerne med de fugtskadende værker. Tag værket ud og lad det tørre helt op, evt. under let pres for at undgå bølgedannelse. Sørg ligeledes for, at alle monteringsmaterialerne også tørres eller udskiftes til rene, syrefri materialer / karton.

Jeg forstår godt tanken med at pakke værkerne ind i avis og på den måde forsøge at opnå en buffereffekt, ala silicagelkugler, som typisk findes i æsker med nye sko eller tasker. Men avispapir (og slet ikke syntetiske tæpper) har ikke samme evne til at ophobe og afgive fugt, så det vil faktisk have en modsat og negativ effekt på kunstværkerne at lukke dem inde i deres fugtige omgivelser i rammen med et tykt lag isolerende avispapir omkring.

Du kan læse mere om problematikkerne med ’papir og fugt’ i en række tidligere spørgsmål/svar om emnet. Her har vi også beskrevet vores anbefalinger til optimal montering og opbevaring af kunst på papir.

Papir i fugtige omgivelser
Fugtskadet plakat


Med venlig hilsen

Karen Esser
Konservator M. Sc, Kunst på papir

arrow Kommentarer (0)
 
Endnu ingen kommentarer
Skriv en kommentar
 


Senest opdateret: 26.apr.2018
Sideansvarlig: Webmaster
SMK Logo