FAQ

Hvor lang tid kan papir være opbevaret i et for fugtigt miljø før, at der udvikler sig mug og skimmelsvamp? Hvordan kan man selv rense et maleri for snavs? Og hvor meget sollys kan oliemalerier egentlig tåle? Find alle svarene her.

Hos konservatoren

Papir | 8.apr.2015

Lysets skadelige stråler

Kan man på forhånd kan gøre noget for at forhindre lysets farvenedbrydelse på papir (indrammet) og lærred? Det drejer sig om digitale fotos, der enten er fotofremkaldt eller printet i laserprinter. Derudover er der i et tidligere svar på debatsiden skrevet om et glas der beskytter mod UV-stråling, hvad hedder glasset?

Man kan forsøge at sikre sig at værkerne ikke får meget/for meget lys. Det gælder både dagslys og kunstlys. Fx kan man hænge værkerne på en væg, hvor der ikke kommer direkte sollys på. Laserprint er forholdsvis lysstabilt, men de fleste farve digitale tryk er det ikke. Generelt gælder det dog, at alle farver og papir/lærred med tiden og hurtigere ved høje lysintensiteter vil henholdsvis blege ud og blive misfarvet.

Det er helt rigtigt, at man kan indramme værkerne med glas med UV filter i. UV står for ca. 45-50% af nedbrydningen af organisk materiale (dvs. bl.a. misfarvning af papir/lærred). Men der er hele tiden en rivende udvikling i filtre til UV-beskyttelse, så det er nemmest at gå til en indrammer og høre, hvad der på markedet lige nu. Der er nemlig også stor forskel på prisen alt efter, hvilken type glas det er.


Med venlig hilsen
Niels Borring
Papirkonservator

arrow Kommentarer (0)
 
Endnu ingen kommentarer
Skriv en kommentar
 


Senest opdateret: 26.apr.2018
Sideansvarlig: Webmaster
SMK Logo