FAQ

Hvor lang tid kan papir være opbevaret i et for fugtigt miljø før, at der udvikler sig mug og skimmelsvamp? Hvordan kan man selv rense et maleri for snavs? Og hvor meget sollys kan oliemalerier egentlig tåle? Find alle svarene her.

Hos konservatoren

Papir | 15.jul.2015

Opklæbet tegning på træ

Er det muligt at rense denne tegning? Kan man gøre det selv? Hvis ja, hvorledes - og hvis gjort af en professionel, hvorhenne bedst og hvor meget er prisen omtrent?   Ps: det er ikke sandsynligt at tegningen kan skilles fra den hårde masonit lignende plade.

Det ser ud til at den smukke tegning har levet et omtumlet liv, og den har sikkert fået de fleste af sine rifter, pletter og brud, inden den er blevet klæbet på masonitpladen.

På trods af de udmærkede fotos, er det svært at sige noget om restaureringen uden at se værket i virkeligheden. Men jeg kan starte med at sige, at selv for en professionel konservator, er det en opgave med store udfordringer, så jeg vil ikke anbefale dig at gå i gang selv.

Hvis tegningen forbliver på pladen kan man godt rense overfladen en smule for snavs, nedtone nogle af pletterne, udbedre hullet og lime nogle af de flagrende kanter ned. Men hvis tegningen skal restaureres for rifter, buler, huller, pletter og afknækkede kanter med fornuftigt resultat, skal den tages af masonitpladen.

Vi har før fjernet masonitplader fra opklæbede papirværker, men der skal ikke meget fantasi til at forestille sig, hvor omfattende det er. Pladen skal flækkes/skæres tynd og bagefter skraber man forsigtigt masonitten væk fra tegningens bagside. Og når papiret er så beskadiget som på denne tegning, skal der ekstra stor forsigtighed til.

Jeg kan ikke give dig nogle estimater på prisleje, dels fordi det kun kan vurderes, når man står med værket i hånden, og dels fordi det helst skal gøres af den konservator, der får opgaven. Vi anbefaler ikke nogle værksteder/konservatorer frem for andre, men via Nordisk Konservatorforbund kan du få oplysninger om private konservatorer og konservatorværksteder, der har professionel papirkonservering.

Venlig hilsen
Anja Scocozza
B. Sc. Papirkonservering

  • Af: Anja Scocozza
  • 15.jul.2015
arrow Kommentarer (0)
 
Endnu ingen kommentarer
Skriv en kommentar
 


Senest opdateret: 26.apr.2018
Sideansvarlig: Webmaster
SMK Logo