Spørg konservatoren

Vi deler gerne ud af vores viden og giver råd så vidt, det er muligt. Hvis du har spørgsmål, er du velkommen til at sende dem til web_@_smk.dk

Hos konservatoren

Papir | 26.mar.2014

Avisen gulner!

Findes der en metode til at forsinke eller undgå gulningen af avispapir?

Jeg anvender det i forskellige typer collager og papmache-arbejder og selvom jeg er opmærksom på at bruge ikke-syreholdigt papir og lim (for det meste methylcellulose), gør avispapirets kvalitet alligevel, at det gulner forholdsvist hurtigt.

Kan jeg behandle avispapiret så det bliver mere stabilt? Jeg ved, at man kan få forskellige typer af spray, men jeg kender ikke effekten af dem. Findes der et alternativ?

Papir nedbrydes af forskellige årsager, både mekanisk, kemisk og biologisk. Man kan ikke foretage en total standsning af nedbrydningsprocesserne, men de kan med fordel forhales, fx ved brug af ikke-syreholdige materialer, som du selv beskriver. Gulning af papir er en kemisk nedbrydning, der typisk opstår i ”dårlige” papirer med højt ligninindhold, syre. Avispapir er generelt af denne meget dårlige kvalitet, hvilket gør, at det hurtigt gulner og bliver sprødt.

I dit arbejde med avispapiret kan du forsøge at neutralisere (reducere syreindholdet) papiret før brug. Dette kan gøres med afsyring, hvor papiret behandles med et basisk middel, der hæver pH-værdien samt efterlader en alkalisk reserve (buffer) i papiret. Bemærk igen, det vil ikke forhindre den uundgåelige kemiske nedbrydning, som foregår konstant i papiret, men det kan sænke tempoet.

Afsyringer kan foretages i vandige opløsninger, hvor behandling med eksempelvis calciumhydroxid (Ca(OH)2) er forholdsvis enkel og let at anvende. En mættet opløsning af Ca(OH)2 i vand (ca. 0,2 %) har en pH-værdi på ca. 12,4. På grund af denne høje værdi anvendes Ca(OH)2 sædvanligvis i en fortyndet udgave, alt afhængig af ønsket effekt.

Avissiden / papiret skal forinden afsyring renses/gennemvædes i vandbad med almindeligt lunket vand. Derefter anbringes papiret i en 1:1 blanding af mættet Ca(OH)2-opløsning og vand (dvs. 0,1 %, pH=10-11), hvor det skal ligge i ca. 30 min førend det tages op og tørres mellem trækpapir under pres. En Ca(OH)2-opløsning er både let og billig at fremstille og ikke forbundet med nogen sundhedsrisiko for brugeren. Metoden har imidlertid også nogle ulemper, idet visse pigmenter og farvestoffer er pH-følsomme (dvs. ændrer farve), såfremt en vis pH-værdi overskrides. Træslibholdigt papir (ex. avispapir) kan ligeledes ændre farve ved neutralisering med Ca(OH)2.

Inden der foretages en afsyring, er det vigtigt, at genstandens farvelag testes stabilt samt at den generelle tilstand vurderes nøje. Det er ikke risikofrit for materialet at blive vådbehandlet, så hvis papiret i forvejen er gulnet og sprødt, vil en vådbehandling ikke være velegnet. Det kan i tilfælde gøre mere skade end gavn. Gentagne opfugtninger/optørringer stresser papiret, og man skal derfor bestræbe sig på så få optørringer som muligt.

Der findes også afsyringsspray, som kan være nyttig i tilfælde, hvor genstanden ikke kan tåle vand, eksempelvis indbundne bøger, stærkt nedbrudt materiale eller ustabilt farvelag. Jeg har tidligere testet en ”Bookkeeper” spray samt ”Wei T’o” spray, men jeg har ikke megen erfaring med dette og kender ikke til effekten på sigt.

Derudover vil lyspåvirkning i høj grad accelerere papirets nedbrydning, så dette bør så vidt muligt reduceres til et minimum, du kan læse mere her om vores anbefalinger til (op)bevaring af avissider.

Med venlig hilsen
Karen Esser
Konservator / Cand. Scient. Cons, Kunst på papir

arrow Kommentarer (0)
 
Endnu ingen kommentarer
Skriv en kommentar
 


Senest opdateret: 19.nov.2015
Sideansvarlig: Webmaster
SMK Logo