Spørg konservatoren

Vi deler gerne ud af vores viden og giver råd så vidt, det er muligt. Hvis du har spørgsmål, er du velkommen til at sende dem til web_@_smk.dk

Hos konservatoren

© Wilhelm Freddie (dansk, 1909-1995) , Træk gaflen ud af øjet på sommerfuglen, 1937.

Papir | 12.feb.2013

Bevaring af collager

Jeg er kunstner og arbejder en del med bemalede collager. Jeg vil høre om I har et godt råd til, hvad jeg kan gøre/behandle billedet med (specielt de gamle udklip og fotografier) så det ikke falmer bort med tiden?

Vi kan desværre ikke anbefale en egentlig overfladebehandling af dine collager, der vil hindre at materialerne over tid nedbrydes og ændres.

Og helt at undgå, at dine bemalede collager kommer til at falme med tiden, kan du nok ikke.  Sollysets skadelige ultraviolette stråler, vil på forholdsvis kort tid kunne udblege og gulne de fotografier og udklip som indgår i collagerne.

Der er dog et par ting som du kan gøre for at forsinke processen. Det vigtigste er at collagerne får så lidt lys som muligt og aldrig direkte sollys. Du kan også indramme collagerne bag glas eller plexiglas, som kan filtrere UV- strålerne fra, og har du mulighed for at opbevare collagerne køligt, vil det også have en positiv effekt på holdbarheden.

Med venlig hilsen
Pernille Højmark
Papirkonservator

  • Af: pernille.hoejmark
  • 12.feb.2013
arrow Kommentarer (0)
 
Endnu ingen kommentarer
Skriv en kommentar
 


Senest opdateret: 19.nov.2015
Sideansvarlig: Webmaster
SMK Logo