Spørg konservatoren

Vi deler gerne ud af vores viden og giver råd så vidt, det er muligt. Hvis du har spørgsmål, er du velkommen til at sende dem til web_@_smk.dk

Hos konservatoren

Maleri | 2.nov.2012

Datering af et maleri

Hvor og hvordan kan jeg få hjælp til at datere et maleri, der har været i vores familie i mange år? Min oldefar var overbevist om, at maleriet var af en bestemt kunstner, men det er ikke signeret, og de informationer vi har, er ikke nok til at bestemme, hvor, hvornår og af hvem maleriet er malet.

Med hensyn til en datering af dit maleri og eventuel tilskrivning til en bestemt kunstner er det ofte sådan, at man kommer frem til et resultat ved at se på maleriets stil og den måde, det er udført på i kombination med en vurdering af dets materialer og teknik.

Hvis det er malet på en træplade, kan man (på egetræsplader) nå en tilnærmet datering ved en årringsundersøgelse af træet. Hvis det er udført på lærred, kan man i nogle tilfælde afgrænse perioden for tilblivelsen ved at se på, om det f.eks. er et håndvævet eller maskinvævet lærred, dog her med en noget større tidsmargin.

Af og til kan de anvendte materialer i maleriets farvelag (pigmenter og bindemidler) give et fingerpeg om maleriets alder, for at identificere disse er man dog ofte nødt til at foretage mere eller mindre indgående tekniske undersøgelser af maleriet.

Men ofte vil maleriet kunne tidsfæstes nogenlunde alene ud fra et kunsthistorisk syn, dvs man behøver ikke at gå videre og udforske det maletekniske. En tilskrivning til en bestemt kunstner kan være mere vanskelig, hvis maleriet ikke er signeret. Selv om man i disse tilfælde undersøger teknik og materialer, vil man ofte komme til kort, fordi mange kunstnere indenfor en bestemt epoke og geografisk område benyttede sig af temmelig ens fremgangsmåder. Dvs det kan være næsten umuligt at skelne mellem dem i forhold til det tekniske.

En mulighed er at henvende sig til et auktionsfirma for en vurdering, der er kunsthistorikere ansat, som har bred erfaring med bestemmelse af malerier.

Med venlig hilsen
Troels Filtenborg
1. Malerikonservator

arrow Kommentarer (0)
 
Endnu ingen kommentarer
Skriv en kommentar
 


Senest opdateret: 19.nov.2015
Sideansvarlig: Webmaster
SMK Logo