Spørg konservatoren

Vi deler gerne ud af vores viden og giver råd så vidt, det er muligt. Hvis du har spørgsmål, er du velkommen til at sende dem til web_@_smk.dk

Hos konservatoren

Papir | Skulptur | Maleri | 19.feb.2013

Figurer malet med gouache

Jeg er illustrator og laver figurer, der bla. består af en overflade dekoreret med gouache på en grund af vægmaling, kombineret med bemalet og ubemalet kalkepapir. Jeg bruger vægmaling pga. tykkelsen (god overflade), den lidt kalkagtige fornemmelse og det matte udtryk. Gouache pga. det matte udtryk. Jeg er ikke vild med akrylfarve.

Nu vil jeg gerne beskytte dem bedst muligt mod snavs og vandstænk og samtidigt beholde det matte udtryk uden at opløse farven under påførslen af en lak.

Jeg har prøvet en Winsor & Newton Matte Spray Varnish uden held (gråt, farveændrende og lugter fælt). Jeg har også forhørt mig om gouache sprayfernis (er dog også terpentin - vil lugte?) og en mat, vandbaseret vokslak fra liquitex, der dog måske kan give problemer i overgange mellem sugende og ikke sugende materialer.

Har I nogen gode idéer?

En del af disse figurer er grene, samlet i skoven. For nyligt opdagede jeg borebiller i en af disse grene. Hvordan kan jeg forebygge angreb på en usynlig måde som ikke lugter i det lange løb? Jeg har hørt om petroleum, men også læst at det ikke er særligt effektivt. Jeg har også hørt, at man kan opvarme grenene i ovnen, men det vil kun være muligt for mig med mindre grene. Jeg har også kun en lille bitte fryser. Har I et godt råd til forebyggelse og beskyttelse derefter?

1. FIKSERING AF GOUACHE

På museet benytter vi ikke fikseringsprodukter på vores papirværker med kul, pastel, gouache eller lignende porøse og sarte farvelag. Værkerne beskyttes så vidt muligt bag glas og der gives afstand til glasset med passepartouts eller afstandslister, så overfladen ikke skades/berøres.

Hvis du vælger at bruge et fikseringsmiddel til at fiksere en gouacheoverflade, kan du benytte næsten alle ikke-vandbaserede fikseringsprodukter, men det vil med stor sandsynlighed ændre farvelagets udtryk, både mht. mathed og farvernes nuancer. Da en gouache overflade er porøs og åben, vil en kraftig fiksering af farvelaget (for at gøre det mere modstandsdygtigt), samtidigt mætte farverne og dermed ændre farvernes tonale relationer. Desuden vil selv "ikke-gulnende" harpikser ændres over tid, og vil være vanskelige om ikke umulige at fjerne senere.

Eksempel på produkter:
Lascaux matfikseringsvæske: 
http://lascaux.ch/pdf/en/produkte/malhilfen/firnisse/52313.02_firnisse_.pdf
”Pébéo” forhandler serien ”Surfine” der omfatter en spray: http://en.pebeo.com/Fine-Art/Gouache/Gouache-auxiliaries
Du nævner selv et produkt fra Winsor & Newton, men da fabrikanterne typisk holder opskriften på ​​deres produkter hemmelige, er det svært at sige om de andre fernisser vil give et bedre resultat.

Et alternativ til gouache er akrylmaling tilført et matteringsmiddel som tilsammen danner et ikke-vandopløselig farvelag, og som får akrylfarven til at fremstå med en mere gouache-lignende finish.
f.eks: http://lascaux.ch/pdf/en/produkte/malhilfen/malmittel/52309.02_retarder_.pdf
Så selvom du ikke umiddelbart er glad for akrylfarve, kan det være en løsning for at opnå en mere robust overflade.

Sundhed og sikkerhed:
1. Se efter sikkerhedsdatablade (MSDS) for det aktuelle produkt. Læs op på materialerne, eventuelle sundhedsmæssige risici og beskyt dig selv ifølge MSDS vejledningen
2. Invester i en maske for at beskytte dig mod opløsningsmidler. Vi bruger MSA comfo Elite Silicone masker med 2x MSA 430.159 filtre. Den type filter, du har brug for, vil blive dikteret af opløsningsmidlerne i produktet
3. Brug handsker. Ved tilsvarende arbejde bruger vi VWR engangs Nitrilhandsker. Den type materialer du arbejder med er afgørende for dit valg af handsker
4. Arbejd altid i et godt ventileret område

2. BOREBILLER

Nedfrysning er en effektiv og sikker metode til at udrydde et insektangreb. Det angrebne objekt skal pakkes i ren, klar 3-4 mil. vægt polyethylen. Fjern overskydende luft (vakuum) for at forhindre risiko for kondens i posen, men undgå at beskadige objektet ved at komprimere det for meget. Forsegl pakken med gaffatape (andre tape, såsom maskerings- eller almindelig tape kan ikke holde forseglingen under fryseprocessen). Mindre genstande kan fryses i kraftige gen-luk poser i levnedsmiddelkvalitet. Placér de emballerede genstande i en kummefryser i mindst 1 uge. De fleste køleskabsfrysere kan ikke komme ned på de nødvendige lave temperaturer på -20 til -25° C (-4 til -13° F). Det er meget vigtigt, at fryseren ikke åbnes på noget tidspunkt under denne proces, for at en konstant temperatur opretholdes. Når genstanden tages ud af fryseren igen, skal den akklimatisere helt før polyethylenen fjernes, så det undgås at der dannes kondens direkte på genstandens overflade. Der vil i stedet dannes kondens på ydersiden af ​​emballagen. Efterse genstanden omhyggeligt, og hvis du ikke er sikker på at alle skadedyr er blevet dræbt, gentages ovenstående procedure. Til sidst støvsuges genstanden så insektrester og støv fjernes, før genstanden returneres til udstilling eller opbevaring.

”Anoxia” er en anden behandlingsmetode, men den kan man ikke udføre selv. Du kan prøve at søge efter "Borebiller Kunst danmark" på internettet, for at finde et privat firma, der kan hjælpe dig. Alternativt, kan du måske prøve at henvende dig til Nationalmuseets Bevaringsafdeling og få råd om dette problem, da de sikkert oftere er ude for lignende sager.

Endelig, tænk over hvor og hvordan du gemmer dine figurer: Støv af regelmæssigt med en blød børste og undgå at de udsættes for fugt og lys (især UV-lys / direkte sollys).

Med venlig hilsen,
Hannah Tempest
Malerikonservator

arrow Kommentarer (0)
 
Endnu ingen kommentarer
Skriv en kommentar
 


Senest opdateret: 19.nov.2015
Sideansvarlig: Webmaster
SMK Logo