Spørg konservatoren

Vi deler gerne ud af vores viden og giver råd så vidt, det er muligt. Hvis du har spørgsmål, er du velkommen til at sende dem til web_@_smk.dk

Hos konservatoren

Papir | 4.jan.2013

Fugtskadet verdenskort

Efter min gamle folkeskole er lukket har jeg været så heldig, at få fat i et verdenskort derfra. Der er ikke tale om et gammelt kort, men Berlin er delt i øst og vest, så det har nok mere affektionsværdi end kunstnerisk værdi. Desværre har den været udsat for en del fugt og har taget skade.

Kortet er bygget op af et lærred, lim og så kortet som er trykt på papir. Jeg tror, at lærredet er krympet, så papiret nu står op i buler og folder. Jeg overvejer at separere kortet fra lærredet og lime det på et nyt lærred eller måske en plade? Det er ønskeligt at udglatte kortet, men tidens tand må gerne kunne ses. Hvad er jeres råd, når skaden er sket?

Som du rigtig nok selv nævner, er det lærredet og klisteren, der er årsag til de kraftige buler i dit verdenskort.

Lærredet skal derfor først fjernes inden papiret kan planeres. Klæbestoffet mellem papir og lærred er højst sandsynlig en vandopløselig klisterbaseret klæber, der måske vil slippe tørt ved forsigtig at løsne lagene fra hinanden med falseben og spatel.

Da meget af klisteren stadig vil sidde i papirfibrene på bagsiden af kortet, kan der være risiko for skjolder på kortet ved at opfugte det. Derfor skal en opfugtning af kortet være kontrolleret i fugtkammer, eller som en decideret vask på lavtryksbord hvor vandet kan påføres ovenfra og udvaske klæbestoffet igennem papiret. På billedet ser det dog ud til, at farvelaget på dit kort kun svagt vil tillade vand at trænge igennem.

Kan det lykkes at opfugte kortet, skal det herefter tørres og planeres under besvær. En tørring vil udover god plads også kræve presseplader og karton, der ved løbende udskiftning kan opsuge fugten og derved udtørre kortet.

Måske behøver kortet ikke at blive opklæbet igen. En stok for oven og neden vil højst sandsynligt være tilstrækkeligt til, at kortet kan hænge uden at bule. Papiret vil være stærkt nok, da jeg ikke regner med, at det vil blive håndteret, som da det tidligere gjorde tjeneste på din folkeskole.

Hvis kortet har stor værdi for dig og du ikke vil risikere at tilføre det yderligere skade, vil jeg stærkt anbefale at du kontakter en papirkonservator. En liste over disse findes her: www.nkf-dk.dk/links/konserveringsvrksteder

Med venlig hilsen
Christian Balleby Jensen
B.Sc kons, kunst på papir

 

arrow Kommentarer (0)
 
Endnu ingen kommentarer
Skriv en kommentar
 


Senest opdateret: 19.nov.2015
Sideansvarlig: Webmaster
SMK Logo