Hos konservatoren

Spørg konservatoren

Du kan stille konservatoren et spørgsmål ved at udfylde felterne nedenfor. Dit spørgsmål vil blive besvaret så hurtigt som muligt.
*Hverken dit navn eller email kommer til at fremgå af hjemmesiden.

Maleri | 6.nov.2009

Hvordan beskytter man akrylmalerier?

Et maleri malet med akrylfarve bør som udgangspunkt ikke ferniseres. Akryl hærder ikke med tiden i samme grad som oliefarve og forbliver derfor mere opløselige end en eventuel fernis. Desuden er akrylfarver særligt følsomme overfor de organiske opløsningsmidler, som anvendes til på et senere tidspunkt at fjerne fernislaget med. Nyere akrylmalerier kan endda være følsomme overfor vand, hvorfor det også er vigtigt at undgå snavs på maleriets overflade, da det vanskeligt lader sig rense.

Derudover er det vigtigt at have med i sine overvejelser, at der fra et æstetisk synspunkt kan være grund til ikke at fernisere. Det gælder især moderne kunstværker, hvor kunstnerens intention kan være en mat overflade. Man kan i nogle tilfælde overveje at beskytte et maleri med glas. Det er altid en god idé at spørge en konservator til råds, som netop kan vejlede i, hvorvidt et maleri bør ferniseres eller ej, samt hvilken glans der passer til det enkelte kunstværk.

Hvis der er tale om nymalede akrylmalerier, som skal fremstå med glans, findes der en række forskellige kommercielle produkter på markedet. Herunder slutfernisser der optørrer blankt, halvblankt eller mat, og som kan blandes for at opnå flere forskellige udtryk. Mærker som Meimeri og Golden fås hos de fleste forhandlere af kunstnerartikler. Hvor længe du skal vente med at fernisere er svært at sige. Akrylfarve tørrer hurtigt sammenlignet med oliefarve, så hvis du venter 14 dage fra maleriet er færdigmalet burde det være fint. Med mindre du har iblandet farverne andre produkter som kan forsinke optørringen.

arrow Kommentarer (0)
 
Endnu ingen kommentarer
Skriv en kommentar
 


Senest opdateret: 7.jul.2014
Sideansvarlig: Webmaster
SMK Logo