Spørg konservatoren

Vi deler gerne ud af vores viden og giver råd så vidt, det er muligt. Hvis du har spørgsmål, er du velkommen til at sende dem til web_@_smk.dk

Hos konservatoren

Maleri | 4.okt.2012

Hvordan overfører man et oliemaleri udført på papir til lærred?

Jeg har set nogle af kunstneren Kurt Trampedachs billeder hvor der står "Olie på papir klæbet på lærred". Hvordan overfører man et oliemaleri udført på papir til lærred?

Processen med at overføre et oliemaleri på papir til et lærred er forholdsvis ligetil. Det blev foretaget ret hyppigt tidligere, og også af og til i dag, af kunstnere eller forhandlere, der ønsker at lave et værk (der måske startede som en skitse) om til noget der virker mere "vægtigt" eller "færdigt".

Overførelsen kan udføres på en række forskellige måder. For eksempel kan et udspændt lærred påføres et jævnt lag klæbemiddel, og bagsiden af papiret behandles på samme måde. Derefter kan lærredet og papiret sammenføjes og lægges under pres under tørringsprocessen. Tidligere har man nok især anvendt voks-harpiks eller klister blandinger som klæbemiddel, men i dag bliver alle typer syntetiske og traditionelle klæbemidler anvendt. Det er naturligvis vanskeligt at foretage en vurdering af den nøjagtige proces, der er anvendt på Kurt Trampedach malerier uden at have undersøgt malerierne selv.

Selv om denne type proces ikke er specielt usædvanlig, er det noget, vi som konservatorer nok ikke ville gøre. Opklæbning af et billede malet på papir direkte på et vævet materiale som lærred kan forårsage en lang række strukturelle problemer på grund af de komplekse mekaniske egenskaber i sådan en sammensat struktur. Metoden er dog ikke ulig en proces kendt som "dublering" af lærredsmalerier, hvor et maleri med et beskadiget originallærred kan understøttes ved at klæbe et andet lærred på bagsiden.

Med venlig hilsen
Hannah Tempest
Malerikonservator

arrow Kommentarer (0)
 
Endnu ingen kommentarer
Skriv en kommentar
 


Senest opdateret: 29.dec.2014
Sideansvarlig: Webmaster
SMK Logo