Spørg konservatoren

Vi deler gerne ud af vores viden og giver råd så vidt, det er muligt. Hvis du har spørgsmål, er du velkommen til at sende dem til web_@_smk.dk

Hos konservatoren

Maleri | 28.jan.2011

Hvordan reparerer jeg en flænge i et maleri?

Det er vanskeligt at give et enkelt bud på, hvordan en flænge i et lærredsmaleri bør limes og stabiliseres. Det afhænger helt af lærredets og flængens karakter og størrelse. Det er ofte problematisk at lime en lap på bagsiden af et lærredsmaleri, da lapper kan slå igennem og forårsage plamager og aftryk på maleriets forside. Man kan også risikere, at limen forårsager afskalning af farven på billedets forside. Endvidere bør en flænge altid limes sammen forud for stabilisering af området fra bagsiden.

Som regel sørger vi for at planere området omkring flængen, forud for den videre behandling. Det letter konserveringsprocessen og giver et pænere resultat. Hvis flængen har tråde der ’stritter’ ud langs kanten, er det i nogle tilfælde muligt at genskabe lærredsstrukturen ved at lime flængen sammen tråd for tråd under mikroskop. Vi benytter tynde tråde af lim, som aktiveres ved lokal varmepåvirkning.

Man har tidligere benyttet sig af lærredslapper på bagsiden af malerier med flænger. Som nævnt forårsager dette dog ofte uønskede bivirkninger på forsiden. I dag bruger konservatorer ofte et meget tyndt vævet syntetisk materiale, der med en film af klæbemiddel påføres med varme fra maleriets bagside. Det tynde materiale danner ikke mærker på forsiden, men er stadig stærkt nok til at virke stabiliserende.

Der findes som sagt en række metoder til løsning af denne skadestype, men igen afhænger fremgangsmåden og valget af materialer af skadens karakter. Man kan hurtigt risikere, at en skade forværres, hvis en uegnet behandling udføres. Vi vil derfor råde dig til at tage kontakt til en konservator, som kan se på dit maleri og vurdere hvilken behandling der er bedst egnet.

arrow Kommentarer (1)
 
Hej Karen

Jeg er interesseret i at vide, hvad materialet, som i bruger til at klæbe på bagsiden af malerier, hedder?
Jeg har et gammelt stjernekort på en rullestok, der er blevet lidt mørt og har nogle revner, som jeg meget gerne vil stabilisere.

De bedste hilsener
Ida
  • Ida Aagaard
  • 25-11-15 21:10
Skriv en kommentar
 


Senest opdateret: 19.nov.2015
Sideansvarlig: Webmaster
SMK Logo