Spørg konservatoren

Vi deler gerne ud af vores viden og giver råd så vidt, det er muligt. Hvis du har spørgsmål, er du velkommen til at sende dem til web_@_smk.dk

Hos konservatoren

Papir | Maleri | 29.okt.2012

Lysets nedbrydning

I hvilken grad kan de de tre udtryksformer tåle sollys:

Maleri, olie og akryl
Akvarel
Litografi og tryk

Hvad er det som nedbryder billederne ved sollys, og kan sollyset afskærmes med hvide gennemsigtige gardiner?

Af de tre kunstformer maleri, akvarel og litografi/tryk er maleri som hovedregel det mest lysstabile og akvarel det mindst lysstabile.

Det er både UV-lys og synligt lys der nedbryder farver i kunstværker - og misfarver papir eller lærred. Der er altså tale om en ”dobbelt” effekt. Farverne nedbrydes populært sagt ved at de farvebærende kemiske grupper bliver nedbrudt og efterhånden bliver mindre klare/kraftige. Og papiret, pappet eller lærredet bliver misfarvet til en gullig eller brunlig nuance i de områder, som ikke er dækket af farvelag. Her sker det ved at lyset igen nedbryder de kemiske strukturer i papir, pap og lærred og danner over tid flere og flere farvede nedbrydningsprodukter (i kemisprog: nedbrydningsprodukter med konjugerede dobbeltbindinger).

Som en fingerregel er UV-delen af lyset ”ansvarligt” for ca. 50% af skaderne. Mens det synlig lys, det som vi bruger til at se med, står for de resterende ca. 50%.

Nedbrydningen af farvestofferne er irreversible. Misfarvningen i papir, pap og lærred er ofte også irreversibel. Der findes kemiske blegebade til blegning af fx papir, men det er ofte ikke muligt at benytte uden også at skade farvelaget.

Gardiner kan hjælpe, men ofte fordeler/spreder lette lyse gardiner bare lyset. Jo mere tætte gardinerne er, jo mere lys holder de ude. En måde at kontrollere/formindske det indkommende lys på, kunne være at sætte persienner op. De kan justeres så der kommer lidt eller næsten ingen lys ind om sommeren og meget lys ind om vinteren, -alternativt kan du hænge billederne op på de vægge der kommer mindst lys på.

Hvis det er indrammede værker, findes der glas som er særligt gode til at forhindre UV i at kommer til værkerne. Du kan prøve at forhøre dig hos en indrammer/glarmester.

Med venlig hilsen
Niels Borring
Papirkonservator

arrow Kommentarer (0)
 
Endnu ingen kommentarer
Skriv en kommentar
 


Senest opdateret: 19.nov.2015
Sideansvarlig: Webmaster
SMK Logo