Spørg konservatoren

Vi deler gerne ud af vores viden og giver råd så vidt, det er muligt. Hvis du har spørgsmål, er du velkommen til at sende dem til web_@_smk.dk

Hos konservatoren

Maleri | 9.okt.2011

Rensning af malerier med dej. Anvendes metoden stadig i dag?

Inden for restaurering af maleri på træ og lærred anvender man ikke længere dej til rensning af malerioverflader. I dag har vi andre metoder som er mere skånsomme for farvelaget og som ikke i samme omfang efterlader rester af rensematerialet på overfladen.

Det er en afvejning fra maleri til maleri hvilket materiale eller rensemiddel vi vælger. Det afhænger i høj grad af, hvilke pigmenter farvelaget består af, samt hvilken type snavs der ligger på overfladen. Hvis der er tale om en gulnet fernis, anvender vi en blanding af organiske opløsningsmidler tilpasset både typen af fernis på maleriet og farvelagets pigmenter. I nogle tilfælde er det stadig en fordel at rense tørt. I sådanne tilfælde anvendes særlige ’Wish ab’ svampe eller naturlig gummi.

Man har dog tidligere anvendt dej til rensning af malerier, og her i Bevaringsafdelingen findes en opskrift fra 1972 på en såkaldt ’Gommapane’ bestående af mel og vand, tilsat et opløsningsmiddel afhængig af hvor beskidt overfladen har været. I gamle dage har man sommetider også bagt et brød, udhulet det og lavet små brødkugler til at rense med. Man ser somme tider stadig den såkaldte ’gommapane’ anvendt inden for rensning af kalkmaleri, hvor tørrensning ofte er den mest skånsomme behandling. Ved tilsætning af kobbersulfat til dejen opnås en nedbrydende effekt mod mikroorganismer, et ofte udbredt problem i landets kirker. Kobbersulfat giver desuden dejen en blålig farve, der hurtigt indikerer, om der sidder rester tilbage på overfladen.

Det kan ikke anbefales at give sig i kast med at rense egne malerier, da anvendelsen af et forkert materiale kan forårsage betydelig skade på farvelaget. Vi kan i stedet råde til, at man kontakter et konserveringsværksted, hvor uddannede konservatorer på baggrund af en undersøgelse kan rådgive samt udføre en korrekt behandling. På Nordisk Konservatorforbunds hjemmeside findes en liste med private konservatorer.

arrow Kommentarer (0)
 
Endnu ingen kommentarer
Skriv en kommentar
 


Senest opdateret: 19.nov.2015
Sideansvarlig: Webmaster
SMK Logo