Spørg konservatoren

Vi deler gerne ud af vores viden og giver råd så vidt, det er muligt. Hvis du har spørgsmål, er du velkommen til at sende dem til web_@_smk.dk

Hos konservatoren

Papir | 13.maj.2014

Spraykunst på pap

Hvor holdbar vil kunst laget på papp være? Vanlig syreholdig pappeske papp, bemalt med sprayboks, rammet inn i glass og ramme?

Det er rigtig svært at svare på, hvor længe kunst på syreholdigt pap kan holde, da det afhænger af mange forskellige faktorer. Men overordnet kan jeg sige, at syreholdige papirmaterialer nedbrydes langt hurtigere end syrefri materialer. Syreholdige papirkvaliteter gulner hurtigere og kan blive sprøde som kiks / smuldre.

Klimabetingelser og sollys er også afgørende for værkets tilstand og holdbarhed. Hvis det hænger i et stabilt klima på ca. 20 °C og 50 % RF uden direkte sollys (UV), vil det kunne bevares i længere tid uden væsentlige nedbrydningstegn. Dog vil du aldrig kunne stoppe nedbrydningen, kun forhale den med optimale monterings- samt klimaforhold.

I dit tilfælde vil jeg tro, at farvelaget (spray) vil holde bedre end basen (pappet). Når du indrammer syreholdige materialer, lukker du dem inde i et mikroklima, som besværliggør afgasningen af syren fra pappet. Det vil derfor virke som en katalysator for nedbrydningen, da syreniveauet stiger i rammen. Du kan derfor med fordel lade være med at forsegle rammen bagpå, så luftskiftet i rammen øges. Og/eller du kan benytte syrefri materialer som bagkarton i rammen, hvilket vil fungere som en buffer for værket. Denne kan du udskifte med mellemrum og derved opnå ”renere” klima i rammen.

Benyt eventuelt et glas med UV-spærrer i rammen, dette forlænger også værkets levetid betydeligt.

Min kollega har tidligere svaret på et lignende spørgsmål, som du kan læse her

Med venlig hilsen
Karen Esser
Konservator / Cand. Scient. Cons, Kunst på papir

arrow Kommentarer (0)
 
Endnu ingen kommentarer
Skriv en kommentar
 


Senest opdateret: 19.nov.2015
Sideansvarlig: Webmaster
SMK Logo