Mit spor gennem kunsthistorier

 • Med sine uhyggelige motiver søger Freddie at opnå chokeffekt og konfrontation

  Det uhyggelige

  Med sine uhyggelige motiver søger Freddie at opnå chokeffekt og konfrontation

  Kort om Det uhyggelige

  Wilhelm Freddie, <em>Aftonsång</em>, 1945, litografi, 29,2 x 39,2 cm, KKS1964-94, SMK. © Wilhelm Freddie/billedkunst.dk.

  Wilhelm Freddie, Aftonsång, 1945, litografi, 29,2 x 39,2 cm, KKS1964-94, SMK. © Wilhelm Freddie/billedkunst.dk.

  Forstør

  Det uhyggelige

  • Mange af Freddies værker er frastødende, uhyggelige og ulækre. Vi konfronteres med motiver, som vi e... Læs mere

  Wilhelm Freddie, <em>Det ideelle i de små delikatesser</em>, 1942, olie på lærred, 59 x 46 cm, Nykredit A/S. © Wilhelm Freddie/billedkunst.dk.

  Wilhelm Freddie, Det ideelle i de små delikatesser, 1942, olie på lærred, 59 x 46 cm, Nykredit A/S. © Wilhelm Freddie/billedkunst.dk.

  Forstør

  Sære eksistenser

  • En mærkværdig kæmpe er placeret i et mørkt landskab. Ud af hans hoved vokser fire jernstænger, der h... Læs mere

  Wilhelm Freddie, <em>Psykofotografisk fænomen: Sabotage</em>, 1944, olie på masonit, 89 x 116 cm, fotograf: KUNSTEN,<link http://www.kunsten.dk/> KUNSTEN Museum of Modern Art Aalborg</link>. © Wilhelm Freddie/billedkunst.dk.

  Wilhelm Freddie, Psykofotografisk fænomen: Sabotage, 1944, olie på masonit, 89 x 116 cm, fotograf: KUNSTEN, KUNSTEN Museum of Modern Art Aalborg. © Wilhelm Freddie/billedkunst.dk.

  Forstør
  Michael Kvium, <em>Kor</em>, 1991, olie på lærred, 270 x 400 cm, KMS7596, SMK.© Michael Kvium/billedkunst.dk.

  Michael Kvium, Kor, 1991, olie på lærred, 270 x 400 cm, KMS7596, SMK.© Michael Kvium/billedkunst.dk.

  Forstør

  Gemmer der sig en kvinde?

  • Gemmer der sig en kvinde bag fotografiet med de stirrende påsatte øjne? Eller er det en dukke med en... Læs mere

  Wilhelm Freddie, <em>Det fraværendes portræt</em>, fotografi fra serien af surrealistiske fotografier til Billedbladet 1941

  © Wilhelm Freddie, Det fraværendes portræt, fotografi fra serien af surrealistiske fotografier til Billedbladet 1941

  Forstør

  Nature morte - du skal også dø

  • I maleriet Nature morte fra 1942 tager Freddie et klassisk motiv under behandling og iklæder det et ... Læs mere

  Wilhelm Freddie, <em>Nature morte</em>, 1942, olie på lærred, 68 x 80 cm, foto: Iben Kaufmann, Eyespice.dk, Anne Marie og Søren Mygind Samling, © Wilhelm Freddie/billedkunst.dk.

  Wilhelm Freddie, Nature morte, 1942, olie på lærred, 68 x 80 cm, foto: Iben Kaufmann, Eyespice.dk, Anne Marie og Søren Mygind Samling, © Wilhelm Freddie/billedkunst.dk.

  Forstør

  Ekskrement-filosoffen versus ideologen

  • I litografiet Min syster er de mørke kræfter rettet mod kvindekroppen, der ligger forvreden og indbu... Læs mere

  Wilhelm Freddie, <em>Min syster</em>, 1945, litografi, 17,8 x 20,2 cm, KKS1973-191, SMK. © Wilhelm Freddie/billedkunst.dk.

  Wilhelm Freddie, Min syster, 1945, litografi, 17,8 x 20,2 cm, KKS1973-191, SMK. © Wilhelm Freddie/billedkunst.dk.

  Forstør
  Træk i billedbåndet
  Med sine uhyggelige motiver søger Freddie at opnå chokeffekt og konfrontation

  Kort om Det uhyggelige

  1 billede

  • Det uhyggelige afspejler en fascination af døden og de mørke kræfter
  • Med de uhyggelige motiver søger Freddie at opnå chokeffekt og konfrontation, der optimalt set skulle have en samfundsomvæltende virkning.
  • Det uhyggelige undersøger det ukendte og udvisker grænserne mellem fantasi og virkelighed.
  • Oplevelsen af det uhyggelige næres af tvivl. For eksempel kan tvivl omkring hvorvidt en figur er menneske eller dukke, levende eller død virke yderst foruroligende.

  Det uhyggelige

  Af: Liza Burmeister Kaaring  |  1 billede

  Mange af Freddies værker er frastødende, uhyggelige og ulækre. Vi konfronteres med motiver, som vi egentlig ikke ønsker at se på – og alligevel er tiltrukket af. Det frastødende er ofte samtidig dragende. Billederne er chokerende, og motiverne er ofte morbide og fortæller om død, destruktion og lemlæstelse.

  I andre tilfælde spiller de uhyggelige motiver på beskuerens tvivl om hvorvidt en figur er enten menneske eller dukke, levende eller ”død”. En tvivl der kan resultere i en oplevelse af det, som Sigmund Freud kalder for ”Das Unheimliche” (på engelsk: ”the uncanny), det vil sige det uhyggelige eller urovækkende, der opstår ved at det velkendte er gjort fremmed.

  Sære eksistenser

  Af: Liza Burmeister Kaaring  |  2 billeder

  En mærkværdig kæmpe er placeret i et mørkt landskab. Ud af hans hoved vokser fire jernstænger, der holder ham oppe og forbinder ham med omgivelserne. Stængerne understreger mandens mærkværdige udseende og gør os i tvivl – er han monster eller menneske? Er han et fremmed væsen, der vokser ud af klippen? Et menneske, der på uhyggelig vis er blevet svejset sammen med klipperne? Eller måske en mellemting mellem en maskine og et menneske? Tvivlen gør os usikre, men det uhyggelige motiv er samtidig mærkeligt pirrende.

  50 år senere tager Michael Kvium tråden op fra Freddie med sit råbende kor af nøgne uskønne figurer. Kviums persongalleri er som Freddies ofte både skræmmende og sært tiltrækkende, og væsnerne er, som kunsthistorikeren Lennart Gottlieb har skrevet, menneskelignende frem for menneskelige.

  Begge kunstnere bruger provokationen og konfrontationen til at udfordre beskueren til at reflektere over det onde og ubehagelige, som normalt forsøges gemt af vejen, og som derfor virker så voldsomt, når det udstilles uden forbehold.

  Gemmer der sig en kvinde?

  Af: Liza Burmeister Kaaring  |  1 billede

  Gemmer der sig en kvinde bag fotografiet med de stirrende påsatte øjne? Eller er det en dukke med en sort paryk?

  Freddies surrealistiske fotografi, Det fraværendes portræt, 1941, spiller på beskuerens usikkerhed omkring motivet, hvor menneskelige træk blandes med træk fra en dukke og fra fotografiet. Er der tale om nærvær eller fravær, liv eller død?

  Uhyggen understreges af, at hun/den synes at nedstirre os. Vi bliver så at sige ramt af ”væsnets” gennemtrængende blik, og konfrontationen med beskueren bliver dermed understreget.

  Nature morte - du skal også dø

  Af: Liza Burmeister Kaaring  |  1 billede

  I maleriet Nature morte fra 1942 tager Freddie et klassisk motiv under behandling og iklæder det et surrealistisk formsprog. Et ”nature morte” er traditionelt en påmindelse om, at alting forgår, og at vi alle er dødelige.

  Hos Freddie bliver motivet samtidig til en billedliggørelse af surrealisternes optagethed af de mørke kræfter, der er en del af naturen og dermed af mennesket. Naturen tager form af et kranium, og dødsdriften vokser ud af naturen.

  Ekskrement-filosoffen versus ideologen

  Af: Liza Burmeister Kaaring  |  1 billede

  I litografiet Min syster er de mørke kræfter rettet mod kvindekroppen, der ligger forvreden og indbundet, som en klump kød smidt i naturen. I et motiv som dette ses Freddies lighed med filosoffen Georges Bataille (1897-1962), der var stærkt optaget af menneskets mørke sider og skjulte perversioner.

  Flere andre surrealister, heriblandt Salvador Dali og Hans Bellmer, var inspireret af Batailles tænkning, der ifølge kunsthistorikeren Dorthe Aagesen ”truede med at undergrave Bretons diskurs ved sin hengivelse til de mørke sider af seksualiteten, som Breton med sin idealistiske tro på seksualitetens frigørende kraft havde vanskeligt ved at rumme”. Andre Breton (1896-1966) tog derfor skarp afstand fra Bataille og udtrykte sit mishag ved hans optagethed af det grove, beskidte og forbudte ved at kalde ham en ”ekskrement-filosof”.

  Litteratur

  Dorthe Aagesen, ”Stik gaflen i øjet! Mål og midler i Freddies værk”, WILHELM FREDDIE – Stik gaflen i øjet!, fagred. Dorthe Aagesen og Mette Houlberg Rung, Statens Museum for Kunst, København 2009.

  Hal Foster, Compulsive Beauty, London 1993.

  Merete Sanderhoff, Sorte billeder. Kunst og kanon, København 2007.

  Senest opdateret: 23.May.2018