Samlingerne

Den Kongelige Malerisamling

Nicolai Abildgaard, Den sårede Filoktet, 1775

Nicolai Abildgaard, Den sårede Filoktet, 1775

Med sine 10.500 værker omfatter samlingen dansk og udenlandsk maleri og skulptur fra 1300-tallet til i dag.

Begyndelsen
Samlingen udspringer af de danske kongers kunstsamlinger. De tidligste køb går helt tilbage til det 16. århundrede, men det var først omkring 1760, at den danske konge Frederik V skabte en egentlig kunstsamling gennem storstilede indkøb af ældre europæiske malerier herunder specielt af flamsk og hollandsk kunst.

Lucas Cranach d.Æ., Venus og Cupido, 1530

Lucas Cranach d.Æ., Venus og Cupido, 1530

Den ældste del af samlingen udgøres af vesteuropæisk billedkunst fra ca. 1300 til 1800 med tyngdepunkter inden for hollandsk, flamsk, italiensk, fransk og tysk kunst. Det er Danmarks vigtigste samling af ældre udenlandsk maleri og skulptur og med sine godt 2600 kunstværker den eneste store samling af sin art i landet.

Dansk Guldalder
Når det gælder den ældre danske kunst er Statens Museum for Kunst som nationalgalleri forpligtet til at dække alle væsentlige kunstretninger, perioder og kunstnere. Med Guldalderen (1800-1850) som omdrejningspunkt indeholder samlingerne da også en betydelig del af det, der opfattes som den nationale billedkunstneriske kulturarv.

Moderne kunst og samtidskunst
I den moderne samling fra ca. 1900 til vor tid er tyngdepunktet den klassiske danske og franske kunst fra første halvdel af 1900-tallet . Siden ingeniør Johannes Rump i 1927 donerede sin samling af fransk kunst til museet, herunder 25 værker af Matisse, har denne del af samlingen haft en enestående position i Danmark og udlandet.
I 1959 modtog museet en omfattende donation af malerier, akvareller og grafik af Emil Nolde som arv fra kunstneren. Kun Nolde Stiftelsen i Seebüll har en mere betydelig samling af hans kunst.

Thomas Bang: Three Bag Hang - One Bag Lie  1968

© Thomas Bang: Three Bag Hang - One Bag Lie 1968

Per Kirkeby: Uden titel (vinterbillede)  1995

© Per Kirkeby: Uden titel (Vinterbillede) 1995

Indkøb af udenlandsk kunst
Siden 1985 er museets samling af dansk nutidskunst blevet suppleret med international kunst. Kriteriet for at købe international kunst er, at den skal have haft betydning for det danske kunstliv.Derfor bliver der også lagt stor vægt på samspillet mellem den danske og udenlandske kunst, når den nyeste kunst præsenteres.

Senest opdateret: 26.apr.2018
Sideansvarlig: Webmaster
SMK Logo