Samlingerne

Den Kongelige Kobberstiksamling

Lene Adler Petersen og Bjørn Nørgaard, Blad fra serien Den kvindelige Kristus, 1969

© Lene Adler Petersen og Bjørn Nørgaard, Blad fra serien Den kvindelige Kristus, 1969

Mere end 240.000 kunstværker
Kobberstiksamlingen rummer meget mere, end man umiddelbart skulle tro, navnet taget i betragtning. Mere end halvdelen af den består nemlig af tegninger, akvareller, raderinger, træsnit, litografier, fotografier og andre former for kunst på papir.
De mere end 240.000 værker spænder vidt, fra ældre kunst i 1400-tallet over det moderne til det nyeste i samtidskunsten.

Henri de Toulouse-Lautrec, I Cirkus - Klovnen Footit som dyretæmmer, 1899

Henri de Toulouse-Lautrec, I Cirkus - Klovnen Footit som dyretæmmer, 1899

Verdenskunst på papir
Samlingen er rig på udenlandske værker fra Dürer, Rembrandt, Goya, Toulouse-Lautrec til Bruce Nauman og Louise Bourgeois. Alligevel er den danske kunst hovedhjørnestenen. Intet andet sted kan man få et så nuanceret overblik over dansk kunst som i Kobberstiksamlingen.

Blandt de ældste samlinger i verden
Kobberstiksamlingen er en af de ældste grafiske samlinger i verden. Den kan muligvis føres helt tilbage til 1500-tallet. Man kan læse i den tyske maler Albrecht Dürers dagbog fra 1521, at maleren har foræret kongen "de bedste stykker af alle mine tryk".  Det er dog uvist, hvad der blev af denne gave. I 1843 blev den tilgængelig for offentligheden, og i 1896 flyttede den ind på Statens Museum for Kunst sammen med Den Kongelige Malerisamling og Den Kongelige Afstøbningssamling.

Udstillinger
Kobberstiksamlingens værker kan ses i de faste samlinger, i Kobberstiksamlingens særudstillinger og på museets studiesal.

Værker fra Kobberstiksamlingen vises på to udstillinger årligt, der tager afsæt i museets forskning og den rige samling på over 240.000 tegninger, grafiske værker og fotografier. De tilbagevendende udstillinger vil således byde på markante nedslag i de 700 års kunst, som Kobberstiksamlingen rummer, og udstillinger der til tider vil blive perspektiveret med væsentlige indlån fra ind- og udland.

Albrecht Dürer, De fire apokalyptiske ryttere, 1496-1498

Albrecht Dürer, De fire apokalyptiske ryttere, 1496-1498

Emil Nolde, Solsikker, ca. 1932

© Emil Nolde, Solsikker, ca. 1932

Senest opdateret: 26.apr.2018
Sideansvarlig: Webmaster
SMK Logo