SMK blogger

Carl Bloch (1834-90), Samson hos filistrene, 1863. 245,5x184 cm. kms830
Download billedet i høj opløsning | Public Domain

Nyt om kunsten | 6.jul.2009

Blog om Bloch

Carl Bloch – siger det navn dig noget?

Han var en stor stjerne i den danske kunstverden i slutningen af 1800-tallet, men er ikke blevet særligt omtalt igennem 1900-tallet. Indenfor de seneste 10 år er han kommet på banen igen indenfor kunsthistorien og han vil også blive en del af de kommende digitale kunsthistorier på smk.dk.

Nu er det jo ikke noget særsyn at opmærksomheden omkring kunstnere og deres værker kommer og går. Men i Blochs tilfælde er der tale om et særligt kraftigt skift i opmærksomheden, som kan være spændende at bore lidt i.

Carl Bloch levede fra 1834 til 1890. Han fik en kometkarriere med store, iøjnefaldende historiemalerier, som Samson og filistrene (Statens Museum for Kunst) og Prometheus befrielse (Opholdssted ukendt) samt en mængde genremalerier hvoraf spisescenen Fra et romersk osteria (Statens Museum for Kunst) nok blev det mest kendte.

Værkerne er meget realistiske i stilen og har en utrolig direkte appel til beskueren, og det er måske netop det, som bevirker de store skift i modtagelsen af Blochs værker? Kan der være tale om, at man i nogle perioder er mere tilbøjelig til at lade sig drage ind i billedverdenen og blive overbevist af malerier med et dramatisk udtryk, mens man i andre perioder vil føle sig lige lovlig forført og derfor tager afstand fra billederne?

Stort spørgsmål, som der nok ikke kan svares entydigt på. Det er tankevækkende, at modtagelsen af kunstværker kan svinge forholdsvis meget afhængig af hvornår, de bliver set på. Jeg vil berøre emnet i mine kunsthistorier om Bloch, der senere bliver publiceret på smk.dk.

God sommer

arrow Kommentarer (0)
 
Endnu ingen kommentarer
Skriv en kommentar
 


Senest opdateret: 26.apr.2018
Sideansvarlig: Webmaster
SMK Logo