SMK blogger

Screenshot af smk.dk

SMK digital | 10.feb.2009

Den digitale jumbojet

Det er efterhånden velkendt - i hvert fald i Danmark - at vi er blevet beriget af en fremsynet fond, der mener vi kan løfte Statens Museum for Kunst ind i den digitale tidsalder. Og det mener vi også vi kan, selvom vi er fyldt med ærefrygt og meget adrenalin i kroppen. Men det er nok den bedste begyndelse.

Jeg er ved at sætte mig til rette i den store digitale jumbojet, der skal flyve kunsten til ukendt land over nyt vand. Den skal flyve med et pit-stop i slutningen af 2009, hvor jeg skal etablere en ny hjemmeside. Og lasten, der skal bevæge jer ind i kunsten på nye måder, er i gang med Kunsthistorier og Web-tv, mens andre dele endnu er ganske ukendte.

Og for at komme essensen af den ukendte last nærmere, var det nødvendigt for mig at foretage en prøve-flyvning i et Cessna fly inden det første store pit-stop. For efter kort tid på museet erfarede jeg at det var nødvendigt at omsætte alle de gode intentioner og ideer til noget helt konkret. Og da den kommende særudstilling: "Wilhelm Freddie -Stik gaflen i øjet!" stod for skud, var det oplagt at gribe chancen og gøre noget særligt ud af det.

Så for første gang i museets historie, fik vi pakket Cessna-flyet med vidt forskellige fagligheder, for derigennem at skabe synergi og sammenhæng gennem hele udstillingen - såvel fysisk som digitalt. Projektet er snart ved vejs ende og I kan godt glæde jer til at dykke ned og opleve et vildt og surrealistisk univers, hvor man kan blive klædt godt på til det fysiske møde med Wilhelm Freddies verden, klikke sig ind til værkerne via interaktive grundplaner, se film om- og af ham, spille surrealistiske spil og med muligheden for at deltage i en konkurrence.

Mikro-sitet tjener som et eksempel på det jeg vil arbejde for fremover: at udvikle digitale universer, som man til enhver tid kan gå ombord i og som tilbyder et unikt materiale som både dokumenterer en kunstners livsværk på nye måder og generer nye oplevelsesrum, der ikke kunne have fundet sted gennem andre medier.

Måske bliver formen og måden at præsentere en særudstilling på en helt anden næste gang. Men det vigtigste er at vi har taget hul på en proces, hvor vi tør eksperimentere med formidlingen af kunsten, for derigennem at erfare ny viden vi kan bruge til næste digitale pit-stop.

Som museal institution skal vi turde flyve i mindre fly, foretage prøveflyvninger, lave små loops og alternative landinger. Og vi skal forstå at den membran, hvorigennem kunsten skal tale, høres, deles og kommenteres på, er en foranderlig størrelse, der konstant skal nurses, udvikles, laves om på, justeres og finpudses, for at få mest muligt ud af oplevelsen af kunsten.

Om ca. 10 måneder kommer vi flyvende med en ny hjemmeside og lander jumbojetten i virkeligheden. Vi glæder os til at køre den ud af hangaren og få den i vejret og lande den, der hvor du er!

arrow Kommentarer (1)
 
Endnu ingen kommentarer
Skriv en kommentar
 


Senest opdateret: 26.apr.2018
Sideansvarlig: Webmaster
SMK Logo